Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a promis luni că Iranul "nu va mai avea niciodată mână liberă pentru a domina Orientul Mijlociu", cu ocazia prezentării unei noi strategii de presiune maximală asupra Teheranului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele Unite s-au retras recent din acordul nuclear cu Iranul, aliat al regimului Bashar al-Assad în Siria și susținător al rebelilor Houthis în conflictul din Yemen.

Mike Pompeo, fost director al CIA, a pronunțat luni un discurs deosebit de dur la adresa regimului islamic și a asigurat că Statele Unite vor exercita o presiune "financiară fără precedent" asupra regimului iranian, cu "cele mai puternice sancțiuni din istorie".

Pompeo a enumerat 12 condiții pentru încheierea unui "nou acord" cu Iranul, cu cereri și mai draconice în privința aspectului nuclear, sfârșitul proliferării balistice și al implicării iraniene în conflictele din Orientul Mijlociu.

În schimb, Statele Unite sunt pregătite să ridice, în timp, sancțiunile. Mike Pompeo a cerut "susținerea" aliaților Washingtonului, în special cei europeni, chiar dacă a avertizat: companiile care vor face afaceri în Iran în sectoare interzise de sancțiunile americane "vor fi făcute responsabile".