O influentă comisie parlamentară britanică a cerut luni guvernului Theresa May să adopte măsuri pentru a lupta împotriva fluxurilor financiare rusești "corupte" care circulă în Londra, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: en.kremlin.ru

"Nu există nicio scuză ca Marea Britanie să închidă ochii atunci când cleptocrații președintelui Putin și cei care violează drepturile omului să își folosească banii spălați la Londra pentru a ne corupe aliații, pentru a ne slăbi partenerii și pentru a eroda încrederea în instituțiile noastre", a afirmat, într-un raport, comisia pentru Afaceri externe a Camerei Comunelor.

Premierul conservator Theresa May și-a înăsprit poziția față de Moscova după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic, în 4 martie, un act imputat Rusiei, care neagă însă.

Guvernul a expulzat diplomați ruși și a promis să urmărească "asasinii și elitele corupte", în timp ce deputații au aprobat un amendament care permite impunerea de sancțiuni pentru a "descuraja" încălcarea drepturilor omului.

Dar, potrivit Comisiei, "președintele Putin și aliații săi au putut continua ca și cum nu s-a întâmplat nimic, ascunzând și spălând averile lor corupte la Londra".

"Marea Britanie trebuie să fie clară asupra faptului că această corupție care provine de la Kremlin nu este binevenită pe piețele noastre și că vom acționa", potrivit sursei citate.

Deputații cer acțiuni mai puternice, vor ca Londra să își folosească poziția de piață financiară mondială pentru a-și întări dispozitivele în vigoare și cer o cooperare întărită cu Statele Unite, țările din G7 și UE.