Marea Britanie a închis ochii la afacerile necurate ale Rusiei, ceea ce prezintă riscuri la adresa securității naționale, avertizează comisia parlamentară de politică externă, scrie BBC.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Potrivit acesteia, Londra a fost folosită drept paravan pentru averea provenită din corupție aparținând președintelui rus Vladimir Putin și aliaților săi. Acest lucru a subminat eforturile Marii Britanii de a combate acțiunile ofensive întreprinse de Kremlin.

”Reacția letargică a Marii Britanii este luată drept dovadă că nu îndrăznim să-i oprim”, spune conservatorul Tom Tugendhat, președintele comisiei, înaintea publicării unui raport elaborat de acest for.

Responsabilul pe probleme de securitate și combaterea infracționalității economice, Ben Wallace, spune că nu a fost chemat la comisie pentru a da explicații. ”Mă tem că o astfel de omisiune pune sub semnul întrebării întregul raport”, a spus el.

În replică, președintele comisiei a arătat că mesajul Londrei trebuie să fie foarte ferm și dublat de măsuri concrete de combatere a corupției venite din Rusia, ceea ce înseamnă inclusiv impunerea unor noi sancțiuni pentru apropiații Kremlinului, dar și impunerea unor măsuri de transparență în privința acționariatului afacerilor. De asemenea, comisia face apel la un ”leadership politic mult mai puternic”.