Nicolas Maduro a câştigat încă un mandat de şase ani ca preşedinte al Venezuelei în urma unui scrutin marcat de boicotul opoziţiei şi de fraude, anunţă BBC. După numărarea a peste 90% din voturi, Maduro, în vârstă de 55 de ani a obţinut 67.7% din voturi, adică 5,8 milioane, a anunţat şefui Consiliului Electoral Naţional,Tibisay Lucena, potrivit news.ro.

Foto:

Falcón a obţinut 21.2% - 1.8 milioane de voturi. Pe fondul problemelor privind alimentele generat ede grava criză economică, doar 46% din electorat a venit la urne.

Principalul candidat al opoziţiei Henri Falcón, a contestat rezultatul la puţin timp de la închiderea urnelor. "Nu recunoaştem acest proces electoral ca fiind valid. Trebuie organizate noi alegeri în Venezuela", a declarat el. "M-au subestimat", a declarat Maduro în faţa susţinătorilor săi adunaţi în faţa palatului prezidenţial din Caracas. Falcon a exprimat suspiciuni legate de falsificarea votului în favoarea lui Maduro.

Oficialii guvernamentali au susţinut că alegerile au fost "libere şi corecte", dar cea mai mare parte a opoziţiei s-a asociat boicotului faţă de scrutin. Administraţia americană a anunţat deja că nu va recunoaşte rezultatul scrutinului. Într-o postare pe Twitter înaintea votului misiunea SUA la ONU a numit procesul electoral ca fiind "o insultă la adresa democraţiei".

Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale care se desfăşoară duminică în Venezuela, a declarat John Sullivan, adjunct al secretarului de stat american, citat de Reuters. Oficialul american a afirmat că reacţia la scrutin va fi discutată luni, la o reuniune a G20 la Buenos Aires.