Josefa Schmid e primăriță onorifică într-o comună aproape de granița cu Austria, ex-candidată la RTL Castingshow și fostă șefă la Bamf. Inițialele indică Biroul Extern al Oficiului Federal pentru Migranți, mai precis pe cel din Bremen. De câteva zile, dezvăluirile ei sunt cap de afiș în presă și pun guvernul german pe jar. Josefa o acuză pe predecesoarea sa de corupție și că ar fi înlesnit acordarea azilului unui număr de 1.200 de refugiați.

Josefa SchmidFoto: fdp-regen.de

Între timp, această funcționară - al cărei nume nu e făcut public -, nu mai e în funcție. Procuratura a deschis o anchetă împotriva ei, ca și a altor cinci acuzați, între care trei avocați și un traducător. Există suspiciunea de corupție și inducere în eroare în formă organizată, pentru depunerea dosarelor de azil. Perioada de timp vizată este 2013-2016.

Miercuri, Schmid trebuia să fie audiată ca martor la Bamf Bremen. În urma scandalului, politiciana liberală (44 de ani) fusese mutată înapoi, la vechiul ei post, din Deggendorf. Însă audierea nu a mai avut loc, fiindcă situația a degenerat.

Surse de la fața locului au declarat presei germane că un funcționar de rang înalt ar fi cotrobăit între actele din geanta lui Schmid, suspectand-o că ar fi sustras acte ale Biroului, pentru a le prezenta procuraturii. Schmid s-ar fi sesizat și i-ar fi dat funcționarului peste degete – în prezența criminaliștilor și a procurorului. Însă în urma scandalului iscat, audierea lui Schmid n-a mai avut atunci loc.

O purtătoare de cuvânt a Bamf Bremen a confirmat incidentul din 16 mai presei locale. Ea a precizat însă că „procuraturii i-au fost înmânate documentele cerute, după desigilarea biroului, iar dnei Schmid i s-a permis să-și ia lucrurile personale din birou”.

Între timp, scandalul e în toi. Schmid a dat în judecată Bamf pentru demiterea din postul de la Bremen, iar relativ proaspătul ministrul de interne Horst Seehofer (CSU) e sub presiune. Schmid ar fi încercat încă din luna martie să-i atragă atenția cu privire la neregularitățile de la Bremen, însă acesta n-ar fi reacționat.

Redaktionsnetzwerk Deutschland(o rețea online de jurnaliști de investigație) relatează despre un SMS pe care Schmid l-ar fi trimis pe telefonul privat al lui Seehofer, în 30 martie. Potrivit declarațiilor oficiale, Ministerul de Interne ar fi aflat despre caz abia în 19 aprilie.

FDP-ul a cerut joi constituirea unei comisii de anchetă a Bundestag-ului în problema Bamf Bremen, iar Verzii îl atacă pe Seehofer, întrebând: „Ce știați și de când?“.

Ministrul de interne apară Bamf împotriva acuzațiilor de incompetență și musamalizare. „Acolo se prestează o muncă bună pentru țara noastră, într-un domeniu extrem de important“, a spus el într-o luare de cuvânt în Parlament.

Horst Seehofer se apară și pe sine, negând faptul că ar fi tergiversat clarificarea și ar fi mutat-o disciplinar pe funcționara care voia să contribuie la aceasta. Adică pe Josefa Schmid.