Comisia Europeană a propus guvernelor statelor membre UE să folosească transferuri directe de bani către Banca Centrală a Iranului, pentru a evita sancțiunile impuse de Statele Unite, scrie Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia ar putea permite companiillor europene să plătească Iranul pentru exporturile de petrol și să returneze fondurile iraniene în Europa, a declarat un oficial european de rang înalt.

Uniunea Europeană, unul dintre cei mai mari importatori de petrol al Iranului, este determinată să salveze acordul nuclear semnat în 2015, în pofida deciziei președintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din înțelegere.

"Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a propus acest lucru statelor membre. Acum avem nevoie să stabilim cum vom face aceste plăți și cum vom returna fondurile iraniene în Uniunea Europeană prin banca centrală a Iranului", a adăugat oficialul european.

Trezoreria Statelor Unite a anunțat marți că va impune mai multe sancțiuni asupra oficialilor băncii centrale, vizându-l și pe guvernatorul Valiollah Seif.