Corespondență din Germania

Merkel în vizită la Putin - trandafiri albi, însă cu spini

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Sâmbătă, 19 mai 2018, 15:46 Actualitate | Internaţional


Vladimir Putin o primeste pe Angela Merkel la Soci
Foto: Agerpres/EPA
Vineri 18 mai, cancelarul german Angela Merkel a fost într-o vizită de lucru la Soci. Președintele rus Vladimir Putin a întâmpinat-o cu trandafiri albi, la sosirea în reședința sa de la Marea Neagră. A fost o simbolistică oarecum grăitoare pentru atmosfera în care s-au desfășurat discuțiile pe teme grele ale politicii internaționale, în actuala conjunctură tensionată. Dacă economic și energetic Germania și Rusia cooperează pe o traiectorie ascendentă, în problema libertății presei din Rusia - care luna viitoare va găzdui și Campionatul Mondial de Fotbal 2018 -, au existat fricțiuni. Și nu doar acolo.

Anterioara vizită a lui Merkel în Rusia a avut loc acum un an, prin urmare au fost multe de discutat: escaladarea conflictului în Orientul Apropiat, acordul nuclear cu Iranul, Siria, conflictul din Ucraina, proiectul gazoductului din Marea Baltică Nord Stream 2, precum și alte câteva aspecte sensibile ale relației germano-ruse.

Atât Putin, cât și Merkel, au considerat de maximă importantă menținerea unui dialog intensiv între cele două țări. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a accentuat faptul că „e vorba de o vizită foarte importantă“ și o bună ocazie de a se pune de acord în privința unor chestiuni de ordin internațional.

După întrevederea „între patru ochi“ cu președintele rus, cancelarul Germaniei a spus că, în ciuda tuturor diferențelor de abordare, există și „teme asupra cărora suntem de aceeași părere“. Iar „Germania are un interes strategic să întrețină relații bune cu Rusia“, a subliniat ea.
 • Tangoul economic germano-rus
Unul dintre aceste interese se află, incontestabil, în zona economică și energetică, unde Germania e un partener-cheie pentru ruși. În conferința de presă comună a celor doi puternici oameni de stat, Putin a spus că „Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Rusiei. Ea se află pe locul al doilea, după Republica Populară Chineză”.

Au fost menționate și câteva cifre elocvente în acest sens: comerțul bilateral a crescut în 2017 cu 23%, iar în primele două luni ale anului în curs s-au mai adugat creșteri de 13%. Investițiile rusești în economia germană se ridică la 8 miliarde USD, iar capitalul german din Rusia atinge 18 miliarde de dolari, adică aproape 5% din investițiile străine directe în economia rusă.

În Rusia sunt active cca 5.000 de companii germane, cu o cifra de afaceri de peste 50 miliarde de dolari și în jur de 270.000 de angajați. În Germania activează 1.500 de firme cu capital rusesc. Pentru viitor, ideea este de dezvoltare în continuare a cooperării tehnologice și a comerțului între cele două țări. Iar aici se profilează, în mod deosebit, proiectele de infrastructură.
 • Gâlceava pe gazoduct
Un astfel de proiect este Nord Stream 2, pe care Putin l-a numit „un proiect strict economic“, insistând asupra faptului că acesta a fost, în mod constant, tratat „în afara oricăror interese politice“.

„După punerea în funcțiune a Nord Stream 2, nu vrem să oprim tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Despre acest lucru am vorbit astăzi și cu doamna cancelar federal. Ea a fost cea care a ridicat problema”, a spus Putin în conferința de presă comună de la Soci. „Vreau să fie clar: livrările vor continua, dacă se vor dovedi economic rezonabile și profitabile pentru actorii economici”, a subliniat acesta.

Precizările vin în contextul în care SUA și unele țări europene au criticat faptul că, prin intermediul Nord Stream 2, Rusia își va putea trimite gazul metan prin Marea Baltică, direct înspre Europa Centrală și de Vest. Într-o astfel de formulă, tranzitul prin gazoductele ucrainene ar fi eliminat, iar economia Ucrainei ar avea, incontestabil, de suferit, lipsită fiind de încasările din taxa de tranzit.

Merkel a insistat asupra unor garanții pe care trebuie să le primească Ucraina, că acest tranzit și taxele aferente nu vor dispărea. Marțea trecută a început construcția gazoductului, iar Kievul s-a arătat, în consecință, extrem de îngrijorat. În luna februarie a acestui an mă refeream mai pe larg la progresul făcut pe linie de autorizare a proiectului energetic Nord Stream 2, care mai înaintase „încă 55 km spre vest“.
 • Cvartetul Normandia și replica la sancțiunile SUA
În problema Ucrainei, Merkel și Putin și-au reconfirmat poziția în favoarea Acordului de pace de la Minsk. Din păcate, chiar în noaptea anterioară vizitei, avuseseră loc încălcări ale armistițiului, ceea ce ar impune continuarea inițiativei de a se crea o misiune de pace a ONU, lucru asupra căruia ambii au căzut de acord. „Acesta ar fi un succes în stabilizarea situației, pentru ca apoi să fie implementate și măsurile politice agreate la Minsk“, a spus Angela Merkel.

Cancelarul german și președintele rus s-au arătat de acord ca Rusia, Germania, Franța și Ucraina să colaboreze în continuare în așa-numitul Format Normandia. Acest format, sau Cvartet Normandia, desemnează un grup de contact cvadrilateral - la nivel de guverne și ministere de externe ale Rusiei, Germaniei, Franței și Ucrainei -, constituit în iunie 2014, pentru a soluționa anumite probleme în conflictul ucraineano-rus.

În problema acordului nuclear cu Iranul, atât Merkel cât și Putin vor menținerea acestuia, chiar dacă SUA s-au retras, unilateral. Tot împreună, Germania și Rusia vor să se apere împotriva sancțiunilor cu care amenință președintele american Donald Trump. Și nu doar ele. Țările Europei și-au reactivat mecanismul de apărare, menit să le protejeze companiile, amenințate cu penalizări de SUA, în cazul în care vor încalca sancțiunile contra Iranului și Rusiei.

Și la Moscova se pregătesc represalii, sub forma unei legi care incriminează punerea în aplicare a sancțiunilor americane și amenzi pentru firmele active în Rusia care cedează acestor sancțiuni. Putin a precizat însă că legea în pregătire „trebuie să fie atât de echilibrată, încât să nu dăuneze nici economiei noastre și nici partenerilor noștri care sunt, cu bună credință, activi în Rusia”.
 • NU – desproprietăririi refugiaților sirieni și cenzurii asupra presei de investigație
Diferențe de opinie la Soci au fost însă pe mai multe teme. Una dintre ele este războiul din Siria. Putin a cerut ca ajutorul umanitar european să nu mai fie însoțit de condiționări politice, lucru cu care Angela Merkel nu a fost de acord. Desigur, este vorba de schimbarea regimului lui Bashar al-Assad. Acesta îl vizitase pe Putin joi la Soci, cu o zi înaintea vizitei cancelarului german.

Însă dincolo de problema de fond, Merkel mai avea „un of”: începerea în Siria a unui demers politic care să înlesnească revenirea în patrie a milioanelor de refugiați. În acest context, ea a solicitat ca Rusia să își folosească influența pentru a împiedica desproprietărirea refugiaților sirieni.

Este vorba de așa-numitul Decret nr. 10, care prevede că sirienii care nu se anunță în termen de câteva săptămâni la locul de domiciliu își pierd proprietățile imobiliare. „Aceasta ar fi o mare barieră în calea reîntoarcerii”, a spus cancelarul german. Pe Merkel, problema refugiaților din Germania - cărora ea le-a întins o mână de ajutor - a costat-o electoral, chiar dacă și numai prin intrarea naționalistilor de la AfD în Bundestag.

Angela Merkel a mai abordat, critic, și problema libertății presei în Rusia, mai ales în contextul în care această țară va fi gazda, în luna iunie, a CM de fotbal 2018. Ea a spus că e „extrem de neliniștită” cu privire la blocarea activității unor jurnaliști, mai ales a celor de investigație.

Concret și de curând, acreditarea de presă a reporterului de sport al televiziunii de stat ARD, Hajo Seppelt, fusese reziliată. Doar la intervenția guvernului german, interdicția de călătorie în Rusia, a jurnalistului, a fost ridicată.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3142 vizualizari

 • -1 (13 voturi)    
  Cracanatul primeste vestea ca Zero Dark Moscow (Sâmbătă, 19 mai 2018, 15:49)

  un domn [utilizator]

  Incepe Curand
 • +1 (39 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 19 mai 2018, 15:59)

  [anonim]

  • +6 (14 voturi)    
   Exclus (Sâmbătă, 19 mai 2018, 16:10)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui

   Democratia "authentication" URSS este de turbare
   Executiile Oponentilor Cracanatului si Invazia in Crimeea sunt Temele la care Kremlinul...nu renuntza din cauza turbarii
  • +2 (22 voturi)    
   Rusia+Germania = belele mari pt. Romania (Sâmbătă, 19 mai 2018, 17:56)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui

   Citeste istorie ....
   • -6 (8 voturi)    
    punkt ochit (Duminică, 20 mai 2018, 9:15)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui DEMA GOGU'

    punkt lovit !

    asa'i romania este in calea lor.
    caci fiecare viseaza la ce are celalalt.
    si in drumul lor, tre' sa treaca peste plaiul mioritic.
    in timp ce baciu moldovean si cel ardelean, mari se vorbira, si se sfatuira ...cum sa se aresteze unu' pe altul, si pe cel vrancea, c'are averi mai multe, cum sa'si dea in cap, cu ciomegele, penele style. :-))
    sau cum sa aplice programul partidului ! :-)
    oau, ce dor imi era de sloganu' cu programu partidului... cu care am crescut si am trait. :-)
  • -3 (5 voturi)    
   vezi in articol (Duminică, 20 mai 2018, 9:08)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

   despre tangoul dintre rusi si nemti.
   este real, se intampla de peste o suta de ani, si devine din ce in ce mai ...intim.
   au renuntat la cel argentinian, in figuri.
   putina ar strange'o la peptu'i de arama pe utecista de la berlin..
   iar dansa, i'ar taia rasuflarea..
   devine, far perdea..
   tango apasionado.
 • -8 (12 voturi)    
  spre deosebire de Trump, Xi Jinping... (Sâmbătă, 19 mai 2018, 16:09)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sau puterile islamice emergente, pentru Europa Poutine este necunoscuta...cunoscuta!

  de salutat eforturile lui Merkel si Macron ptr constructia unei Europe a securitatii, ganditaincepand cu de Gaulle de la Atlantic la Urali, ca ultim scut civilizational impotriva barbariilor asiatice, americane sau islamiste.
  • +1 (1 vot)    
   uau, impotriva barbariilor asiatice? (Duminică, 20 mai 2018, 13:33)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cum ar fi Rusia??
 • -2 (36 voturi)    
  Care spini bre (Sâmbătă, 19 mai 2018, 16:23)

  Zummm [utilizator]

  Ribbentrop - Molotv versiunea 2. Ne uitam la nemti de parca ar fi salvatorii nostri Mai cititi si voi niste istorie.
  • -5 (11 voturi)    
   Cititi istorie? (Sâmbătă, 19 mai 2018, 17:07)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   Pai mai intai trebuie sa invete sa citeasca...Lol.
  • +9 (19 voturi)    
   ce istorie (Sâmbătă, 19 mai 2018, 20:38)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   A fost odata o Rusie condusa de bolsevici si o Germanie condusa de nazisti..sa asemeni cele doua puteri cu cea din anii 30 tre sa fii foarte obtuz
   • -3 (7 voturi)    
    mda, acum e invers (Duminică, 20 mai 2018, 13:35)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    niste socialisti de catifea la Berlin si niste national-socialisti(adica nazisti) la Moscova.
    Mare diferenta intradevar.
    • +5 (5 voturi)    
     ia zi ma istetule (Duminică, 20 mai 2018, 14:18)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Si la Tel Aviv ce sunt? Infractori ? Acolo e raiul lor
     • 0 (2 voturi)    
      Infractori la vedere si ascunshi (Luni, 21 mai 2018, 9:30)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

      Opereaza in Kosmos, asha si pe Pamant. Densitatea Infractorilor pe Pamant este maxima in Patria Ta numita URSS
    • +4 (6 voturi)    
     Analiza de bodega (Duminică, 20 mai 2018, 16:56)

     gica24 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     nu stii diferenta intre nazisti si socialisti si comentezi aiurea.
     • 0 (2 voturi)    
      Fara Argumente tastezi (Luni, 21 mai 2018, 10:01)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui gica24

      Aidoma lu gicacontra
 • +8 (20 voturi)    
  un articol echilibrat (Sâmbătă, 19 mai 2018, 16:57)

  ganz [utilizator]

  dincolo de isteria anti-Merkel declansata de unii agitatori.
 • -9 (21 voturi)    
  ca intre utecisti (Sâmbătă, 19 mai 2018, 17:30)

  nash pandelica [utilizator]

  cred c'au cantat impreuna internationala.
 • -10 (24 voturi)    
  Asa cum spuneam (Sâmbătă, 19 mai 2018, 18:10)

  Arminius [utilizator]

  Alianta Germania-Rusia, bazata pe interese comune, se cimenteaza. Germania va dori de la Romania din ce in ce mai mult si va oferi din ce in ce mai putin. Se pare ca si Libertate-Egalitate- Fraternitate si-a ales partenerul, asa ca nu ne asteapta vremuri bune.
  • +7 (21 voturi)    
   E o minciuna ce zici. (Sâmbătă, 19 mai 2018, 18:42)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Arminius

   Nu exista nici o alianta Germania-Rusia.
   Gazoductul si schimburile economice a Germaniei cu statul agresor Rusia sunt din cauza santajului constant a SUA, dar si a restului Europei asupra Germaniei in privinta mafurilor cumparate din China. Inainte de a avea UE si SUA o intelegere cu Germania sa nu mai cumpere gaz rusesc, materii prime etc. trebuie ca restul UE si SUA si Germania sa se inteleaga sa nu mai cumpere marfuri chinezesti facute cu gaz rusec (plasticuri, metal fabricat prin preincalzire cu gaz pentru laminare etc).
   Deci, un embargo asupra gazelor rusesti nu e moral sa-l faca numai Germania prin inchiderea robinetului.
   Ci trebuie inclusa simultan si China care consuma gaz rusesc la fabricatia de marfuri. Nu e normal ca Germania in Europa sa concureze cu marfuri chinezesti produse cu gaz rusesc, si in acelasi timp Germania sa opreasca aprovizioarea cu gaz din Rusia.
 • -6 (22 voturi)    
  I-a dat trandafiri albi (Sâmbătă, 19 mai 2018, 18:22)

  Dalinar [utilizator]

  Phutin trebuie decat sa ii inroseasca....si fraierii or sa plateasca.
 • -5 (9 voturi)    
  inca de la sfarsitul sec. 19 (Sâmbătă, 19 mai 2018, 19:19)

  nash pandelica [utilizator]

  nemtii visau la minereul de fier si carbunele din urali, cetatea otelului rusesc. rusia luase avant in productia de otel, cel mai important bun al acelei vremi. caci sfarsitul sec. 19. si mai mult de jumatatea sec. 20, a fost civilizatia otelului.
  germania avea suprematia, dar rusia ameninta pozitia sa hotaratoare.
  deci, germania a pus de o lovitura de stat, de rasturnarea dinastiei rusesti si o republica social demokrata, cum credeau ei. numai ca au au pierdut razbelul, bolsevicii au schimbat macazul si au trecut la rev. bolsevica, au deturnat rev. social demokrata a lui kerenski.
  ba, cat pe ce ca bolsevicii sa declare sovietul si in germania.
  deci prima isprava, rasturnarea imparatului in rusia, a doua, razboiul impotriva restului ioropii, cu tzinta precisa, rusia.
  au venit hitleristii pe fondul incercarii bolsevice, au crezut in imperiul de o suta de ani, iar au atacat rusia, cu gandul la ural si la petrolul din caucaz.
  au dat iarasi gres, a treia greseala impotriva rusiei si ioropii.
  in compensatie, au facut, impreuna cu franta si beneluxul o alianta, comunitatea otelului si a carbunelui, cu scopul sa'si asigure hegemonia in vestul ioropii, comunitate extinsa la ce numim azi ue.
  tot cu acelasi scop. nemtii nu se lasa, nu abandoneaza planul.
  tot nemtii au pus de dezmembrarea balcanilor, cu scopul extinderii noului imperiu german, carolingian..
  pe lozinca ca vom fi ce'am fost, si inca mai mult.
  in dezmembrarea lagarului estic ii ajutasera si americanii, cu care atunci colaborau ...la perfectie. :-)
  ronald reagan l'a capacitat pe gorbi sa dea zidul jos..
  germania a devenit dodoleatza si mai puternica ca nicicand.
  e momentul sa scoata coarne, sa vrea mai mult, sa incerce de la egal la egal cu protectorul.

  acolo se intrunesc doua visuri de secole, al nemtilor sa ajunga la materiile prime rusesti, si ale rusilor sa domine ioropa, sa ajunga macar la mediterana.
  nemtii i'au lasat in muntenegru si serbia. nu chiar la mediterana, dar... o promisiune,
  • +7 (7 voturi)    
   Bati campii (Duminică, 20 mai 2018, 10:00)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Obiectivul Germaniei Kaiserului, in timpul primului raz mond a fost au fost coloniile Frantei si Angliei, si nu obiective din Rusia.
   Propaganda Antantei zicea ca nemtii vor reimpartirea Coloniilor.
   Propaganda Kaiserului zicea de dreptul de a exporta marfuri din Germania catre pietele de desfacere Coloniale supra-taxate de Antanta.
   Adevarul e undeva la mijloc:
   Probabil, daca castiga Kaiserul in 1914, Pacea ar fi fost probabil asa: Kaiserul preia o parte din Coloniile engleze si franceze (sa zicem un sfert din ele)+ limitare de tarife vamale la restul Coloniilor, si la import de marfuri din Europa, dar si la export de materii prime.
   Mai era varianta pentru Kaiser, sa fie mai lacom si sa pretinda, asa cum au zis Antanta, doar o parte mai mare din coloniile Antantei (sa zicem o treime), fara nici o reglementare de tarife vamale la restul de Colonii.
   Kaiserul daca era ,,progresist" (nu l-a dus mintea la asa ceva. Era si de mirare la un prusac) trebuia sa pretinda la Tratativele de Pace din 1914 eliberarea tuturor Coloniilor de catre toate partile, inclusiv Germania. Asa Germania nu s-ar mai fi lovit de taxele vamale din Coloniile englezilor si francezilor.
   Asa, Kaiserul, desi el a pornit razboiul, dupa victoria din 1914 ar fi luat Premiul Nobel pentru Pace.
   • -4 (8 voturi)    
    propaganda e una (Duminică, 20 mai 2018, 11:01)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    intentia ascunsa e alta
    citeste despre cine a finantat revolutia din rusia, initial social democrata, guvernul kerenski.
    taman ca au atacat rusia, in timp ce se intampla revoluita bolsevica a fost necazul lor. executia a fost gresita, era cat pe ce sa se aleaga si ei cu un soviet la berlin. :-)
    faptul ca lenin s'a prins si'a deturnat revolutia, a fost neprevazutul.

    germania si'a dorit extinderea pre est, colonizarea rusiei, pe cand rusii isi doresc extinderea puterii spre est, mutarea nemtilor in kazahstan. :-)
    si uite asa, nu pot trai unii fara altii.
    inca de pe vremea lui petru al mare rusii au inceput sa'i invite pe nemti la ei, a inceput colonizarea nemtilor pe volga.
    daca americanii pleaca din germania, merkel, sau cine va fi cancelar, o sa'i invite pe rusi ca sa'i apere. :-)
    rusii si nemtii se iubesc cu nabadai.
    • +6 (6 voturi)    
     Tu tot o tii una si (Duminică, 20 mai 2018, 15:09)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

     buna: Kaiserul a vrut sa faca Revolutie in Rusia.
     Mai ales Bolsevica. In 1914 nu era nici vorba de asa ceva. Scopul era ca armata Kaiserylui sa franeze pe rusi pana Kaiserul termina ofensiva din Franta. Kaiserul n- avea nico un plan alternativ pentru 1915. El nu credea ca francezii o sa- l stopeze la Marna.
     Din scrisorile dus- intors ale Kaizerlui catre Tarul Nicolae (1914)
     Kaiserul: ....catre dragul var Niki: sa nu ajungem la razboi etc.
     Nicolae: ....catre scumpul var Willie: asa e, sa n- ajungem la razboi etc.
     Unde vezi din scrisoriile astea ca vroia sa-i bage cutitul in spate cu o revolutie socialista ?.
     Kaiserul nu i-a dat drumul cu trenul din Elvetia, prin Germania, lui Lenin, pana nu a aflat ca tarul a pierdut puterea si a fost arestat.
     • -2 (2 voturi)    
      nu bre (Duminică, 20 mai 2018, 17:40)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      nemtii, nu kaizeru, dorea o schimbare in rusia,
      ursul se trezea, dezvolta industrie in urali, ajunsese deja producatoare serioasa de otzel.
      ei nu doreau rev. bolsevica. caci aia a izbucnit in plin razbel, si a pus capat razbelului pe frontul rusesc. soldatii, fie indoctrinati si incitati au plecat din treansee, pe alocuri au fraterniat, si au pornit la rev. si se intinde spre vest destul de repede, in germania deja se formau soviete muncitoresti, de catre soldatii mancati de paduchi si tifos in transee. la unguri a fost necesar sa intervina armata regala romana.

      este clar ca atat nemtii cat si rusii se uita unii spre altii, cand cu dusmanie, cand cu speranta ca se vor intelege. cred ca cei doi utecisti au ridicat speranta la cote mai inalte.
      bineinteles, trompa a fost scuza
      cum ziceam, e care ia mai mult din ioropa, si un schimb onest, materii prime contra tehnologie.. despre linia de demarcatie ajung ei la o intelegere...
      ii cam incurca nato, americanii, britzii..
      altfel, love.
     • -3 (3 voturi)    
      adica, i'a dat drumul la tzanc (Duminică, 20 mai 2018, 17:41)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      qed
      • +5 (5 voturi)    
       I-a dat drumul lui Lenin in 1917, (Duminică, 20 mai 2018, 18:57)

       Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

       cand a vazut ca revolutionarii rusi vor impartirea teritoriilor prusace din nordul Poloniei, si Alsacia- Lorena din sudul Germaniei, intre francezi si rusi. Kaiserul prin revolutia socialista din Rusia a vazut la inceput o ocazie de a se ajunge la o intelegere si incheierea razboiului. Dar nationalistii burghezi ai lui Kerensky nici nu au vrut sa auda de asa ceva. Chiar au organizat o noua ofensiva in Ucraina contra Kaiserului.
       Deci, din acel moment Kaiserul n-avea de ce sa-i mai menajeze pe rusi. Este usor sa critici Kaiserul pentru tranzitul lui Lenin, dar se uita prea usor ce vroiau Kerensky si francezii de la Germania.
 • -5 (9 voturi)    
  Dupa vizita in Germania si Orban al nostru ar vrea (Sâmbătă, 19 mai 2018, 21:07)

  adrianhn [utilizator]

  in Rusia ... asa ca un "patriot" roman ce este el.
 • -4 (16 voturi)    
  Doi KGB-isti (Sâmbătă, 19 mai 2018, 21:13)

  Idealistu [utilizator]

  Au pus Europa pe "butuci". Aproape au distrus relatia EU cu Statele Unite. Sunt foarte multumiti. Tampiti se uita la ei ca la salvatorii lumii.
  • +6 (16 voturi)    
   Trump a pus Europa pe butuci (Duminică, 20 mai 2018, 9:43)

   keres [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   cand a sustinut Brexit-ul la ordinul stapanului sau de la Kremlin.
   • -5 (13 voturi)    
    mare ganditor din fundul curtii (Duminică, 20 mai 2018, 13:48)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui keres

    In ce fel a influentat Trump Brexitul mai iluminatule? La momentul Brexitului TRump nu era decat un candidat caruia sondajele ii dadeau sanse de 5%.
    2- Vezi ca americanii pregatesc noi sanctiuni impotriva Rusiei, va sa zica sluga Trump baga sanctiuni iar "non-sluga" Merkel discuta deja cu Putin cum sa le evite.
    Deci cum e cu slugile? ca poate n-am inteles eu bine!
    • +2 (2 voturi)    
     Pai nu ziceau trumpistii ca sondajele erau false ? (Luni, 21 mai 2018, 9:34)

     aramos [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     si ca Trump avea 105% ? Acum o dati la intors cand nu va convine ca idolul vostru sustinut de Rusia a pus umarul la scoaterea UK din UE ?

     Ce efecte au sanctiunile asupra Rusiei ? Au plecat din Siria ? L-au predat pe tradatorul Snowden ? Au cedat inapoi Crimeea ? ZERO. In schimb actiunile lui Trump au dus la efecte palpabile pe placul Rusiei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by