Pentagonul a făcut publice imagini filmate cu drona ale unei ambuscade a militanților din Niger în care au fost uciși patru soldați americani și cinci nigerieni. Clipul video, însoțit de explicații arată cum militarii încearcă disperați să fugă și apoi luptă să scape cu viată când forțele aliate venite să-i scape îi confundă cu inamicul, scrieGuardian.

Foto:

Militarii fug, apoi organizează rapid o poziție defensivă la marginea unei mlaștini și, crezând că o să moară curând, trimit mesaje acasă către cei apropiați.

Clipul cu explicații publicat de Pentagon conține peste zece minute de animații și filmări cu drona și ce nu fuseseră dezvăluite luna trecută când armata a dat informații din raportul final privind atacul.

Imaginile arată pentru prima oară ce s-a întâmplat în primele ore pe care soldații le-au petrecut ținând piept inamicului și așteptând să fie salvați.

Atacul a avut loc în octombrie anul trecut.

În misiunea inițială din țara vest-africană, o încercare ratată de a găsi un militant de grad înalt, au fost implicați 46 de soldați americani și nigerieni. Trupa se întorcea spre bază după ce adunaseră informații de la locul inițial al acțiunii când a fost atacată de peste 100 de militanți lângă satul Tongo Tongo.

O parte dintre nigerieni au fugit cu un camion, dar patru militari americani și cinci nigerieni au murit în ambuscadă.

Clipul video arată șapte americani și patru nigerieni care fug pe jos, atacați cu focuri susținute de mortiere și de arme de mână. Ei trec de o mlaștină și, la ora 12.50 PM, pe 4 octombrie, se adăpostesc la marginea unui luminiș.

”Ei scriu scurte mesaje celor apropiați de pe dispozitivele proprii, fiind convinși că vor fi copleșiți curând”, spune naratorul clipului. Circa 20 de minute mai târziu, două drone americane neînarmate ajung deasupra lor și stabilesc legatura cu echipa.

După alte șapte minute, două avioane Mirage franceze trec pe deasupra la joasă altitudine, un tur de forță menit să sperie inamicul. Unii dintre militanți se îndepărtează rapid.

După aproape trei ore de așteptare, sosesc elicoptere franceze, iar un soldat american poate fi văzut ieșind în luminiș și fluturând un steag american pentru ca ajutorul aerian să-i poată repera.

Clipul video trece apoi la o vedere aeriană a unui loc din apropierea echipei din luminiș și se văd două camioane care intră în cadru. Imaginile din dronă intră în modul zoom și se văd focuri de armă pe ecran. O forță nigeriană de reacție rapidă venise la fața locului și îi confundase cu insurgenții inamici.

Ei au tras asupra colegilor lor cu arme automate timp de 48 de secunde până când li s-a confirmat că nu sunt inamici. Nimeni nu a fost rănit în acest schimb de focuri.

Investigația privind incidentul a ajusn la concluzia că s-au făcut mai multe greșeli în privința misiunii, dar niciuna nu a cauzat ambuscada inamică. În raport sunt descrise și acte de eroism, membri ai Forțelor Speciale ale Armatei, copleșiți numeric și din punct de vedere al armamentului, luptând să se protejeze unul de altul.