Un ofiţer al armatei nord-coreene, însoţit de un civil, a dezertat în Coreea de Sud trecând Marea Galbenă joi, au informat sâmbătă media locale, relatează AFP, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un mic vas a fost detectat în ape la nord de Baengnyeong", o insulă situată în apropierea graniţei maritime dintre cele două Corei, potrivit acestei surse care a explicat agenţiei sud-coreene Yonhap că ofiţerul, un comandant al armatei nord-coreene, era însoţit de un civil pe ambarcaţiune şi că "ei şi-au exprimat dorinţa de a dezerta".

Un reprezentant al pazei de coastă a afirmat că este în curs o anchetă, fără să ofere mai multe detalii.

Este a 14-a dezertare nord-coreeană din anul 2000, prima din 2008 implicând un ofiţer, potrivit canalului de informaţii sud-coreean YTN.

Este prima dezertare a unui nord-coreean de la summitul istoric din aprilie care a văzut cele două state antagoniste angajându-se la denuclearizarea completă a peninsulei şi la încetarea oricăror activităţi ostile.

În noiembrie, un soldat din Nord a mers cu maşina până la graniţă, puternic păzită, după care a fugit în Sud sub focurile de armă ale militarilor nord-coreeni care l-au atins de mai multe ori.

În iunie, doi dintre cei patru membri ai echipajului unui vas de pescuit nord-coreean în derivă au refuzat să se întoarcă acasă şi au primit permisiunea de a se stabili în Sud. Ei au fost imitaţi o lună mai târziu de cinci persoane pe un alt vas.