Un avion Boeing 737 ce efectua un zbor intern pentru compania de stat cubaneză Cubana de Aviación s-a prăbușit, vineri, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Jose Marti din Havana. La bordul aeronavei s-ar fi aflat 104 pasageri și 9 membri ai echipajului. Salvatorii au găsit patru supraviețuitori, dar unul dintre ei a decedat la spital. Trei femei sunt în continuare internate, însă starea lor este critică. Echipajul de zbor, precum și aeronava, aparțineau unei companii mexicane.

Tragedie aviatica in CubaFoto: Captura YouTube

Potrivit cotidianului cubanez Granma, aeronava care s-a prăbușit, un Boeing 737-200, fusese închiriată de către operatorul de stat cubanez Cubana de Aviación de la o mică companie mexicană, Global Air (Damojh), și avea echipaj străin.

"La ora 12.08 (ora locală) vineri, un Boeing 737-200 închiriat de Cubana de Aviación, cu echipaj străin și 104 pasageri la bord, care efectua cursa DMJ 0972 între Havana și Holguin, s-a prăbușit la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul José Martí (Havana), în apropierea localității Santiago de Las Vegas", a informat Granma.

00.30 Peste 100 de persoane și-au pierdut viața în accidentul aviatic, a confirmat televiziunea publică din Cuba.

Trei persoane au supraviețuit impactului, însă sunt în stare critică.

00.25 Mexicul confirmă că aparatul aparținea unei companii mexicane. La fel și echipajul de zbor

Potrivit unui comunicat difuzat de Secretariatul pentru Comunicații și Transport din cadrul Guvernului mexican, aeronava care s-a prăbușit este un Boeing 737-201 ADV, fabricat în 1979 și înmatricul XA-UHZ.

Avionul aparținea Aerolíneas Damoji, S.A. de C.V, companie care deține certificat de operator aerian valabil până în 2020. De asemenea, compania deține și toate autorizațiile pentru a desfășura serviciu public de transport aerian național și internațional și avea toate reviziile tehnice efectuate la zi.

Toți membrii echipajului care se aflau la bordul aeronavei erau mexicani: Comandantul aeronavei - Cap. Jorge Luis Núñez Santos, Co-pilot - Cap. Miguel Ángel Arreola Ramírez, însoțitor de zbor - María Daniela Ríos, Abigail Hernández García, Beatriz Limón.

23.20 Numărul persoanelor care au supraviețuit impactului și au fost transportate la spital se ridică la patru, potrivit presei cubazene. Amintim că una dintre persoane (un bărbat) a decedat între timp, iar alte trei (toate femei) sunt în prezent internate în stare critică.

23.15 Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a anunțat că incendiul a fost stins, iar autoritățile acționează acum pentru identificarea cadavrelor.

O anchetă a fost deschisă în mod oficial cu privire la acest accident aviatic.

22.30 Unul dintre cei trei supraviețuitori a murit (Sky News)

Un reprezentant al spitalului Calixto Garcia din Havana a declarat pentru agenția Reuters că trei persoane ce se aflau la bordul avionului prăbușit au ajuns spital, însă una a decedat din cauza arsurilor și celorlale răni. Potrivit sursei citate, ceilalți doi supraviețuitori sunt în continuare în stare gravă.

22.15 Un angajat al companiei mexicane Global Air a confirmat pentru agenția The Associated Press că avionul prăbușit le aparținea.

22.10 Granma (ziarul oficial al Partidului Comunist din Cuba) precizează că aparatul fusese închiriat de Cubana de Aviación de la compania aeriena Global (o companie mexicană - n.r.)

Potrivit ziarului citat, "pasagerii și echipajul erau străini, în total 105".

Printre pasageri - un bebeluș sub 2 ani si alți patru copii.

21.55 Televiziunea publică cubaneză relatează că aparatul era operat de un echipaj străin, fără a da alte detalii.

Presa de stat a menționat însă că este posibil ca aeronava să fi fost închiriată de la o mică companie mexicană.

Potrivit altor relatări de presă, compania aeriană europeană Blue Panorama a închiriat companiei naționale cubaneze Cubana de Aviación, timp de mai multe luni, un Boeing 737-400.

21.50 Președintele Miguel Diaz-Canel a afirmat că la bord mai erau, pe lângă cei 104 pasageri, și nouă membri ai echipajului (Sky News)

  • În total, incluzând și membrii echipajului, avionul transporta la momentul prăbușirii 113 persoane.

21.33 Cel puțin trei pasageri au supraviețuit impactului, ei fiind însă în stare critică, a informat ziarul Granma, citat de CNN.

21.05 Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, aflat la locul tragediei, evocă "un număr ridicat" de victime.

"Un regretabil accident aviatic a avut loc. Noutățile nu sunt foarte încurajatoare, se pare că există un număr ridicat de victime", le-a declarat președintele Cubei câtorva jurnaliști prezenti la locul tragediei, transmite AFP.

20.55 "Avionul s-a prăbușit între localitățile Boyeros și Santiago de La Vegas", a relatat televiziunea de stat cubaneză, referindu-se la o zonă situată la circa 20 de kilometri sud de capitala Havana.

Imaginile transmise la tv și pe rețelele de socializare arată în continuare o coloană uriaşă de fum negru deasupra aeroportului, precum și ambulanțe și mașini de pompieri sosind la fața locului, notează Reuters.

Este încă neclar cărei companii îi aparține aeronava.

CNN amintește că, în ultimele săptamâni, Cubana de Aviación, operatorul aerian național, a trebuit să consemneze la sol mare parte din flota sa învechită, din rațiuni de siguranță.

20.40 Potrivit ultimelor informații transmise de presa de stat din Cuba, aeronava care s-a prăbușit la decolare ar aparține companiei aeriene Blue Panorama, și nu companiei Cubana.

Presa cubaneză informează că la bordul aeronavei se aflau 104 persoane. În continuare nu se știe dacă s-au înregistrat victime.

De precizat de asemenea că avionul zbura spre o destinație locală (orașul cubanez Holguin), și nu una internațională (statul Guyana), așa cum au relatat mai multe agenții.

Agenția de stat Prensa Latina a anunțat un "accident" survenit "în apropiere de aeroportul" internațional, în timp ce surse aeroportuare și martori au precizat că un Boeing 737 care mergea în direcția Holguin (estul Cubei) s-a prăbușit la puțin timp după decolare.

O coloană de fum s-a putut observa ridicându-se în apropierea aeroportului, potrivit surselor citate.

Un avion Boeing 737 al companiei cubaneze Cubana de Aviación s-a prăbușit vineri, la puțin timp după decolarea de pe aeroportul Jose Marti din Havana, anunță AFP.