Comisia Europeană a lansat vineri procedura oficială care vizează activarea "legii de blocare", pentru a contracara efectele extrateritoriale ale sancțiunilor americane pentru companiile europene care vor să investească în Iran, anunță AFP.

Jean-Claude JunckerFoto: en.kremlin.ru

Această reglementare europeană a fost creată în 1996 pentru a evita embargoul asupra Cubei, dar niciodată folosită, deoarece criza a fost rezolvată politic.

Bruxellesul speră să o adopte până în 6 august, atunci când primele noi sancțiuni impuse de Statele Unite vor începe să aibă efecte, a explicat Comisia, într-un comunicat.

"Trebuie să acționăm acum", a declarat joi Juncker, la capătul unui summit european organizat la Sofia, unde a primit susținerea "unanimă" a liderilor de stat și de guvern din UE.

Europenii s-au angajat să continue acordul cu Iranul după ce Statele Unite au anunțat retragerea unilaterală.

"Ridicarea sancțiunilor legate de nuclear este o parte esențială a JCPOA. UE se angajează să atenueze impactul sancțiunilor americane asupra companiilor europene și să ia măsuri pentru a menține creșterea comerțului li relațiile economice dintre UE și Iran, care au început când sancțiunile au fost ridicate", subliniază Comisia.

Această lege, denumită "de blocaj", permite companiilor și tribunalelor europene să nu se supună reglementărilor privind sancțiunile adoptate de terțe țări și stipulează că nicio decizie a tribunalelor străine adoptată pe baza acestor sancțiuni nu se se aplică în UE.

Executivul european a lansat și procedura care permite Băncii Europene de Investiții (BEI) să susțină investițiile europene în Iran, în special pentru companiile mici și mijlocii.

Parlamentul European și Consiliul (statele membre) au două luni pentru a se opune acestor măsuri.

"Procedura poate fi întreruptă în cazul în care circumstanțele politice nu mia justifică adoptarea acestor măsuri", a precizat executivul european.