Comisia Europeană a agitat făţiş amenințarea că va recurge la o legislație "de blocaj" din 1996 pentru a descuraja Statele Unite să sancţioneze companiile europene care ar continua să facă comerț cu Iranul, acum că Statele Unite şi-au anunțat retragerea din acordul nuclear cu această țară, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Creată pentru a eluda embargoul asupra Cubei, această "lege de blocare" le permite companiilor și instanțelor europene să nu se supună regulamentelor privind sancțiunile luate de țări terțe - Statele Unite, în acest caz - și stipulează că nicio hotărâre judecătorească pronunțată de instanțele străine în temeiul acestor regulamente nu poate fi aplicată în UE. Cu toate acestea, ea nu a trebuit niciodată să fie aplicată.

"Am discutat (în această dimineață) despre soluții concrete pentru a ne asigura că Uniunea Europeană poate continua să-și respecte angajamentele din cadrul acordului și să protejeze operațiunile noastre economice", a declarat comisarul UE Dimitris Avramopoulos, pe marginea unei conferință de presă la Bruxelles.

"Am vorbit despre posibilitatea de a aplica statutul nostru de blocare. Suntem pregătiți să facem acest lucru, dacă este necesar", a adăugat el, cu doar câteva ore înainte de un summit de la Sofia.

În capitala Bulgariei, liderii Uniunii Europene vor discuta despre amenințările americane la adresa companiilor europene care ar tranzacționa cu Iranul, în ciuda reintroducerii sancțiunilor Statelor Unite asupra acestei țări.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a confirmat cu jumătate de gură această opțiune. "Mijloacele noastre sunt acolo și le vom folosi, dar trebuie să recunoaştem că aceste mijloace sunt limitate", a spus el pe marginea unei întâlniri cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. "Vom exploata pe deplin mijloacele noastre".

Uniunea Europeană urmărește păstrarea acordului nuclear, încheiat la Viena în iulie 2015, după ani de negocieri dure între Iran și grupul 5 + 1 (Germania, China, Statele Unite, Franța, Regatul Unit și Rusia), acord care a permis înghețarea programului nuclear iranian până în 2025.

Marţi seară, UE și Iranul au început discuții în acest sens, descrise ca fiind "un început bun" de către ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. UE dorește în mod special să se asigure că Iranul îşi va continuă vânzările de petrol și gaz, tranzacţiile bancare, legăturile aeriene și maritime, să îi ofere credite la export și să îi faciliteze investițiile, a detaliat reprezentanta diplomației europene Federica Mogherini.