Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat, joi, că statele membre NATO care nu își respectă angajamentele în privința cheltuielilor militare vor avea de suportat consecințe, relatează site-ul agenției The Associated Press, citat de Mediafax.

TrumpFoto: Captura YouTube

Declarațiile președintelui american au fost făcute în cadrul unei vizite oficiale efectuate la Washington de către Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care a participat și la o ședință a cabinetului american.

Trump a precizat Washingtonul "se va ocupa" de statele membre NATO care nu îşi respectă obligaţiile asumate în cadrul Alianței. Președintele SUA a dat exemplul Germaniei, despre care susține că nu a contribuit suficient, însă a fost unul dintre principalii beneficiari.

De cealaltă parte, Stoltenberg a salutat eforturile depuse de Administrația Trump în sprijinul NATO.

”Rolul dumneavoastră conducător în privinţa cheltuielilor pentru apărare a adus într-adevăr o schimbare. Vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru deoarece este foarte important ca toți să contribuim la securitatea noastră comună”, a declarat Stoltenberg, citat de site-ul Politico.eu.

Administraţia Donald Trump insistă ca toate ţările NATO să aloce 2% din PIB pentru bugetele apărării. În afară de Statele Unite, 15 dintre cele 28 de state NATO au elaborat strategii în acest sens. Dar Spania a stabilit acest obiectiv bugetar abia pentru anul 2024, iar Ungaria pentru 2026. Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Portugalia, Norvegia şi Danemarca tergiversează planurile. Franţa a semnalat majorarea cu o treime a bugetului apărării în intervalul 2017-2025, iar Germania a stabilit atingerea ţintei de 2% abia în 2024.

Potrivit unui Raport publicat de NATO în urmă cu o lună, Estonia, Grecia, Polonia și Marea Britanie au îndeplinit obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, iar Letonia, Lituania și România se vor alătura în 2018. Cele 29 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice au investit peste 900 de miliarde de dolari pentru apărare în 2017, dar cheltuielile Statelor Unite reprezintă două treimi din această sumă.