Programul de guvernare dintre partidele Liga Nordului și Mişcarea de 5 Stele nu este definitivat în întregime deoarece cele două partide sunt departe de a găsi o soluţie privind numele premierului. S-a stabilit doar că acesta va fi un membru al M5S, iar potrivit celor mai recente zvonuri candidații eligibili sunt: ​​Di Maio, Bonafede, Fraccaro, Crimi și Spadafora, Carelli. Varianta Matteo Salvini a căzut definitiv. Secretarului Ligii Nordului ar trebui să-i fie însărcinată conducerea Ministerului de Interne.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ceea ce privește numele altor miniştrii cu „greutate“, aceştia ar putea fi Giampiero Massolo, în prezent Președintele Consiliului de Administrație al Fincantieri, care ar putea fi viitorul ministru al afacerilor externe și Bonafede de la M5S la Ministerul Justiției, potrivit La Repubblica, citata de Rador.

Giancarlo Giorgetti de la Liga Nordului se află în pole-position pentru rolul de subsecretar delegat al Ministerului Afacerilor Interne, în timp ce Liga Nordului ar trebui să indice numele miniştrilor pentru agricultură și turism. Ministerul Economiei și cel al politicilor UE ar putea fi atribuite tehnocraţilor.

Noutăţi şi în ceea ce priveşte programul de guvernare: în ciuda pretențiilor membrilor Partidului de 5 Stele, există o limită de timp pentru acordarea venitului de bază (o suma stabilă acordată lunar tuturor italienilor care au un venit sub 780 de euro pe lună) şi anume de doi ani. Surse din interiorul M5S anunţă că cei doi lideri au dezlegat nodurile privind problemele rămase restante.

În acest caz, Luigi Di Maio și Matteo Salvini s-ar putea prezenta luni în faţa preşedintelui Mattarela? „Este o dată realistă“, susţin cei de la Mișcarea 5 stele. Nu sunt prevăzute alte întâlniri între cei doi lideri care, în următoarele zile vor fi ocupaţi în teritoriu cu inițiative electorale: joi seară, Salvini va fi la Aosta în timp ce Di Maio se va afla la Monza.

În timp ce se aşează ultimele piese ale puzzle-ului galben-verde, din partea primului ministru încă în exerciţiu, Paolo Gentiloni sosesc cuvinte ce în ce mai alarmante. Liderii europeni au ''preocupări pe care eu personal, le simt'', în legătură cu ''trei capitole'' ale viitorului guvern italian, a spus Gentiloni, vorbind la Sofia cu ocazia summitului UE-Balcani. Preocupări privind „pozițiile italiene vizavi de deciziile internaționale majore“, care până în prezent „au fost împărtăşite mereu“, până şi de „Tsipras și Orban“. Aceiaşi lideri mai sunt îngrijoraţi şi de posibila schimbare a ''politicilor privind migrația".

Potrivit zvonurilor inițiale, dorința de a retrage imediat sancțiunile aplicate Rusiei de UE, măsură prevăzută în contractul de guvernare dintre Liga Nordului şi Mişcarea de 5 Stele este un „semn bun“, chiar dacă la nivel european Italia va fi chemată să depună un „efort mai mare“, a spus agenţiei ANSA o sursă apropiată Kremlinului.