Donald Trump este încă pregătit să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, în cadrul summitului care ar trebui să aibă loc pe 12 iunie la Singapore, în ciuda amenințărilor de anulare a întâlnirii venite de la Phenian, relateazăThe Guardian.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

"Vom vedea ce se va întâmpla", a spus Trump, întrebat dacă summitul va mai avea loc.

"Nu am fost înștiințați de faptul că nord-coreenii ar fi anulat întâlnirea", a adăugat liderul american.

Președintele SUA a declarat că va insista asupra "denuclearizării" în cadrul summitului cu Kim Jong-un, însă termenul rămâne unul ambiguu. În timp ce Coreea de Nord folosește acest cuvânt pentru a descrie un proces pe termen lung care vizează dezarmarea, oficialii administrației Trump îl interpretează drept dezmembrarea și eradicarea armelor nucleare nord-coreene.

Această ambiguitate pare să fi fost instalată în weekend, atunci când John Bolton (consilierul pentru securitate națională al lui Trump) și Mike Pompeo (secretarul de stat) au oferit versiuni diferite ale poziției de negociere a SUA.

Bolton a mers mai departe decât Pompeo în definirea denuclearizării și a spus că acest lucru "înseamnă a scăpa de toate armele nucleare, a le dezmembra și a le duce la Oakridge, Tennessee. Înseamnă a scăpa de capacitățile de reprocesare a uraniului și de reprocesare a plutoniului".

Kim Kye-gwan, ministrul afacerilor externe din Coreea de Nord, a respins această poziție.

"Aceasta nu este o expresie a intenției de a aborda problema prin dialog. Este, în esență, o manifestare a unei mișcări sinistre de a impune statului nostru demn destinul Libiei sau Irakului, care s-au prăbușit din cauza cedării întregii regiuni marilor puteri", a declarat acesta.

Ca răspuns la declarația ministrului nord-coreean, Bolton a spus pentru Fox News că "încearcă să fie optimiști și realiști în același timp".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a afirmat că administrația Trump "s-a așteptat" la poziția Coreii de Nord și a lăsat ușa deschisă pentru summitul care ar trebui să aibă loc luna viitoare.

"Dacă doresc să ne întâlnim, vom fi gata și dacă nu, e ok", a spus Sanders.