Premierul spaniol Mariano Rajoy este într-o vizită în Bulgaria. El nu va lua însă parte la summitul UE-Balcanii de Vest din data de 17 mai, relatează postul public de televiziune de la Sofia - BNT. Motivul e legat de participarea Kosovo, a cărui independenţă nu este recunoscută de Madrid din cauza problemelor privind cererile de independenţă ale catalanilor. Premierul spaniol a refuzat categoric să se aşeze la aceeaşi masă cu reprezentanţii kosovari, potrivit Sega, citata de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pristina a confirmat marţi că va participa la cel mai înalt nivel la forumul de la Sofia, preşedintele kosovar Hashim Thaçi urmând să îşi reprezinte ţara. Din cauza opoziţiei statelor din UE, cum ar fi Spania, care nu recunosc independenţa Kosovo, în documentele finale ale forumului şi în timpul sesiunilor plenare, liderii statelor din Balcanii de Vest se vor prezenta drept "parteneri ai Balcanilor de Vest" ai liderilor UE.

Potrivit aşteptărilor, reuniunea o să aprobe declaraţia finală în care se confirmă angajamentul statelor din UE privind perspectiva europeană a celor şase state din Balcanii de Vest şi legat de ajungerea la un acord pentru acţiuni coordonate în lupta împotriva imigraţiei ilegale, traficul de persoane, lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei. Principalul obiectiv este ajungerea la un acord în vederea îmbunătăţirii legăturilor de transport ale ţărilor balcanice şi europene şi de aceea sesiunea plenară este sub sloganul "Conectivitate". Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a oferit ieri asigurări că toate cele 28 de state din UE, inclusiv Spania, au aprobat textul declaraţiei finale.

Rajoy nu va lua parte la reuniunea PPE, care se organizează la Sofia în ajunul reuniunii la vârf. Între participanţii cărora le este adresată invitaţia nu este menţionat şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, reiese din comunicatul de presă al PPE din ultima săptămână. Fostul premier Silvio Berlusconi, lider al formaţiunii "Forza Italia", va participa, de asemenea, la reuniunea de partid, unde se va întâlni şi cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu liderii Nicos Anastassiades (Cipru) Sebastian Kurtz (Austria), Viktor Orban (Ungaria), Andrei Plenkovich (Croaţia) şi Leo Varadkar (Irlanda).