Liderii Uniunii Europene vor explora miercuri mai multe variante de salvare a acordului nuclear cu Iranul, după ce președintele american Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acest pact, scrie Reuters. Este prima reuniune pe această temă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totuși, având în vedere contextul, este puțin probabil ca cei 28 de liderii UE să se grăbească în luarea unei decizii în cadrul primei reuniuni pe această temă. ”Aș dori ca dezbaterea să reconfirme faptul că, atâta vreme cât Iranul își respectă obligațiile ce îi revin, UE va respecta la rândul ei prevederile acordului”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, care va prezida summit-ul care are loc la Sofia, în Bulgaria.

Tusk a făcut apel la unitate în rândul statelor europene: ”UE trebuie să rămână unită în ceea ce privește acordul cu Iranul. Trebuie să-l menținem”. El a criticat dur administrația Trump pentru atitudinea ”capricioasă”, afirmând că Europa nu trebuie să mai aibă niciun fel de iluzii în această privință.

Liderii Marii Britanii, Germaniei și Franței -cele trei state care au semnat acordul în 2015 oferind o relaxare a sancțiunilor impuse Iranului în cazul în care își reduce programul nuclear- vor oferi o evaluare a situației colegilor europeni. Acordul a fost calificat de Donald Trump drept cel mai prost acord semnat vreodată.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta, la rândul său, opțiunile pe care le are la dispoziție UE privind investițiile și reluarea cooperării cu Iranul. Acest lucru va include și modalitățile prin care companiile europene pot fi protejate în relația cu în Iranul care va fi suspus în continuare sancțiunilor din partea SUA, inclusiv modul în care Banca Europeană de Investiții ar putea deschide linii de credit din partea statelor UE.

Miniștrii de externe din Germania, Franța și Marea Britanie s-au întâlnit marți, la Bruxelles, cu omologul lor iranian Mohammad Javad Zarif și și-au însărcinat experții să vină cu propuneri în pregătirea unei noi reuniuni care va avea loc la Viena, săptămâna viitoare.