La doar 14 ani, Wesal Sheikh Khalil își făcuse deja planuri pentru înmormântare, relateazăThe Guardian. Dacă trupele israeliene o împușcau în timpul protestelor din Fâșia Gaza, adolescenta își dorea să fie îngropată fie în locul în care a murit, fie lângă bunicul său.

Fasia GazaFoto: Captura YouTube

"Ea credea că moartea este mai bună decât această viață. De fiecare dată când mergea la demonstrații, se ruga lui Dumnezeu să fie martirizată", a povestit mama fetei, la o zi după ce și-a pierdut fiica.

Wesal a fost una dintre cele peste 60 de persoane ucise luni, atunci când soldați israelieni au tras focuri de armă în Fâșia Gaza, la granița cu Israelul, undezeci de mii de persoane au protestat față de decizia de transferare la Ierusalim a ambasadei Statelor Unite.

Tânăra nu a părăsit niciodată Fâșia Gaza.

Fratele său, în vârstă de 21 de ani, o avertizase să nu meargă la proteste, avertizând-o, mai mult în glumă, că își va rupe picioarele.

"Dacă aș avea un picior, aș merge. Dacă ambele ar fi rupte, m-aș târî", a spus Wesal.

Un copil de opt luni a fost, de asemenea, ucis, după inhalarea gazelor lacrimogene.

Palestinienii au participat marți în număr mare la funeraliile zecilor de persoane ucise de soldații israelieni după protestele la granița cu Fâșia Gaza. Până la prânz, se mai temperaseră temerile că manifestațiile palestinienilor vor fi și mai ample, mai ales că aceștia au comemorat marți ”Nakba” (Ziua Catastrofei). Pentru palestinieni, Ziua Catastrofei marchează momentul din 1948 când sute de mii dintre ei au fost obligați să-și părăsească locuințele sau au fugit de luptele apărute la crearea statului Israel. Un bărbat rănit de soldații israelieni și un bebeluș de opt luni afectat de gazele lacrimogene ce au decedat peste noapte au ridicat numărul celor uciși la 60. La îndemnul lui Mahmoud Abbas, în Fâșia Gaza a fost marți grevă generală.