Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat marți Israelul drept "stat apartheid" și l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că are "sânge palestinian pe mâini", pe fondul unui război al declarațiilor între cele două țări, după ce zeci de palestinieni au murit luni sub gloanțele israeliene în Fâșia Gaza, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Turcia a cerut marți ambasadorului Israelului să părăsească temporar țara. În replică, Israelul a ordonat consulului general al Turciei la Ierusalim să părăsească țara.

Turcia și Israel și-au normalizat relațiile la sfârșitul lui 2016, după o gravă criză declanșată de un raid israelian asupra unei nave a unui ONG turc care se îndrepta spre Fâșia Gaza, în 2010.

De atunci, cele două părți și-au intensificat cooperarea, în special în domeniul energiei, dar Erdogan, un fervent apărător al cauzei palestiniene, continuă să critice în mod regulat politica israeliană față de palestinieni.

Provenit din mișcarea islamo-conservatoare, Erdogan nu și-a ascuns susținerea pentru mișcarea islamistă Hamas din Gaza, inamic declarat al autorităților israeliene. Acest discurs găsește ecou în rândul electoratului tradițional al lui Erdogan, care candidează pentru un nou mandat la alegerile anticipate din 24 iunie, și i-a permis să-și construiască o anumită popularitate în lumea arabo-musulmană.

Încă de luni seara, după uciderea a 60 de palestinieni care manifestau la granița Gaza împotriva transferării ambasadei americane la Ierusalim, Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat" și de "genocid".

„Citește cele zece porunci”

Marți, ambasadorul israelian la Ankara, Eitan Naeh, a fost convocat la ministerul turc al Afacerilor Externe, unde i s-a cerut să revină în țara sa "pentru un anumit timp". Cu o zi în urmă, Turcia își rechemase ambasadorul la Tel-Aviv pentru consultări.

Israelul a ripostat ordonând consulului general turc la Ierusalim "să revină în țara sa pentru un anumit timp".

Iar Netanyahu a replicat la criticile lui Erdogan afirmând că nu primește "lecții de morală" de la președintele turc.

"Erdogan este printre cei mai mari susținători ai Hamas și nu încape nicio îndoială că înțelege perfect terorismul și masacrele. Sugerez să nu ne dea lecții de morală", a afirmat Netanyahu, citat într-un comunicat.

Această reacție a lui Netanyahu pare să fi provocat o ieșire de o violență rară la adresa Israelului din partea președintelui turc.

"Netanyahu este premierul unui stat apartheid care ocupă teritoriile unui popor fără apărare de peste 60 de ani, încălcând rezoluțiile ONU. Există sânge palestinian pe mâinile sale și nu își poate acoperi crimele atacând Turcia", a scris Erdogan pe contul său de Twitter.

"Vrei o lecție de umanitate? Citește cele zece porunci", a adăugat Erdogan, la adresa lui Netanyahu.

Reconsiderarea relațiilor cu Israelul

Anterior, premierul turc Binali Yildirim a cerut țărilor musulmane care au relații cu Israelul să le „reconsidere".

Yildirim a cerut organizarea, vineri, în Turcia, a unui "summit extraordinar" al Organizației Cooperării Islamice (OCI), care are 57 de membri.

Turcia deține președinția în exercițiu a OCI, care s-a reunit în summit în decembrie, la Istanbul, la cererea lui Erdogan, pentru a condamna decizia lui Donald Trump de a muta ambasada americană la Ierusalim.