Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că impunerea cotelor obligatorii de relocare a imigranților afectează suveranitatea națională a statelor membre ale Uniunii Europene, relatează site-ul postului Radio Poland, citat de Mediafax.

Foto:

Declarațiile premierului polonez au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită oficială în Varșovia.

”Aici, în Polonia, noi decidem cine intră în Polonia și cine nu. Intenția Uniunii Europene de a impune cote obligatorii afectează fundația suveranității naționale”, a declarat premierul polonez.

Morawiecki a adăugat că el și Viktor Orban împărtășesc ”același punct de vedere în această problemă”.

În ultimii ani, Polonia și Ungaria și-au exprimat ferm opoziția față de acceptarea sistemului de cote obligatorii de relocare a imigranților. Inițial, Polonia a acceptat să primească 6.000 de refugiați, însă odată cu ajungerea la putere a Partidului Lege și Justiție, Varșovia a semnalat că nu va mai primi imigranți.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.