Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros își va închide biroul din Budapesta și se va muta în Berlin, a anunțat marți organizația, motivul fiind situația legală și politică ostilă din Ungaria, transmite Reuters.

Fundatia pentru o Societate DeschisaFoto: opensocietyfoundations.org

Miliardarul american de origine ungară a fost în ultimii ani o țintă predilectă a premierului Viktor Orban, care plănuiește o serie de măsuri contra organizațiilor nonguvernamentale, măsuri adunate într-un proiect de lege supranumit ”Opriți-l pe Soros”.

”Guvernul Ungariei a denigrat și denaturat activitatea noastră și a luat măsuri de represiune la adresa societății civile în scop politic, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene”, a declarat Patrick Gaspard, președintele Open Society Foundations.

Fundația pentru o Societate Deschisă a spus că va continua să sprijine munca societății civile din Ungaria în domenii precum drepturile omului, artă și cultură, libertatea presei, transparență, educație și sănătate.

De asemenea, Fundația a precizat că va ”recurge la toate procedurile legale necesare pentru a apăra drepturile fundamentale care sunt amenințate de legislație”.