Quim Torra, un politician catalan pro-independența, a fost ales de Parlamentul de la Barcelona ca premier al regiunii autonome spaniole Catalonia, după cinci luni de criză politică, informează agenția Dpa, citată de Mediafax.

Quim TorraFoto: Captura YouTube

Propus de fostul lider catalan Carles Puigdemont, Quim Torra a fost ales luni cu 66 de voturi pentru, 65 împotrivă și patru abțineri, după o a doua votare.

"Vom fi loiali mandatului referendumului privind autodeterminarea din 1 octombrie: clădirea unui stat suveran sub forma unei republici", a declarat Torra după alegerea sa.

Noul premier a avut un ton conciliator față de oponenții secesiunii și față de guvernul central din Madrid. "Nu vrem o Catalonie uniforma, ci una unita în diversitate", a afirmat Torra.

Politicianul a adăugat că, în calitate de premier, va lucra pentru o "republică pentru toți", în care "toată lumea se va bucura de toate drepturile lor".

Alegerea lui Torra a pus capăt unei perioade de criză politică care persista în Catalonia după alegerile regionale din decembrie, în urma cărora partidele pro-independență au obținut o majoritate fragilă.

După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou guvern, însă toate au eșuat deoarece candidații erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

Fostul lider catalanCarles Puigdemont a anunțat joi că nu va candidala funcția de premier al regiunii autonome Catalonia, după eșuarea tentativelor de formare a unui guvern regional.