Al doilea portavion chinez - primul construit numai de Beijing - a început duminică primele teste pe mare, a anunţat presa de stat, într-un context în care Beijingul caută să îşi consolideze puterea maritimă în faţa Statelor Unite, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cunoscut sub numele "Type-001A" şi lansat la apă anul trecut, vasul a părăsit un terminal portuar din nord-estul ţării în jurul orelor 06.45 (sâmbătă, 22.45 GMT) pentru primele sale manevre pe mare, au anunţat televiziunea de stat CCTV şi agenţia Xinhua.

CCTV a arătat clişee în care impozantul portavion se depărta de un chei, apoi pe mare, escortat de mai multe nave militare de mică dimensiune, sub un cer acoperit şi în ceaţă.

Este pentru prima dată când sistemul de propulsie, motorizarea şi sistemul de navigaţie ale vasului sunt testate pe mare, potrivit presei de stat.

China dispune deocamdată de un singur portavion operaţional: Liaoning. Construit de fosta URSS şi cumpărat de la Ucraina, el a fost admis în serviciul activ în 2012. Al doilea portavion chinez urmează să se alăture forţelor navale în 2018.