Partidele pro-independență din Cataolina au eșuat, pentru a patra oară, să aleagă liderul regiunii, cu doar 10 zile înainte de expirarea termenului pentru formarea guvernului. Catalanii riscă astfel o nouă rundă de alegeri anticipate, după cele din decembrie anul trecut declanșate de Madrid ca urmare a declarației de independență.

HotNews.roFoto: Hotnews

Quim Torra, un aliat apropiat al fostului lider Carles Puigdemont, avea nevoie de 68 de voturi pentru a fi ales, el obținând însă doar 66. Cu toate acestea, scrie Reuters, Torra mai are o șansă să fie ales, procedura fiind reluată luni. Pentru alegerea în a doua rundă are nevoie de majoritatea simplă din totalul de 135 de parlamentari.

Catalonia traversează o perioadă de instabilitate încă din decembrie anul trecut când partidele pro-independență au câștigat alegerile anticipate.

Madridul a preluat controlul direct asupra administrării regiunii încă din octombrie anul trecut, după ce Parlamentul regional a adoptat declarația de independență. Parlamentarii catalani trebuie să aleagă un lider regional până la data de 22 mai pentru a evita un nou scrutin anticipat.