Câteva mii de persoane au defilat sâmbătă la Varșovia pentru a apăra libertatea, amenințată, spun aceștia, de puterea conservatoare naționalistă, și pentru a marca atașamentul față de Uniunea Europeană, scrie AFP.

Panorama VarsoviaFoto: Hotnews

"Vom lupta pentru libertate, demnitate, democrație, o Polonie liberă în cadrul Uniunii Europene deoarece este cel mai important", a declarat Grzegorz Schetyna, liderul principalului partid de opoziție centrist Platforma Civică (PO), în fața participanților la acest "Marș pentru libertate".

Potrivit unui sondaj recent, acest partid și aliații lui liberali de la Nowoczesna se bucură de susținerea a 33,4% dintre alegători, imediat în urma conservatorilor de la Drept și Justiție (PiS) la putere, creditat cu 36,9%. Stânga, total absentă din actualul parlament, este susținută de 10% dintre polonezi.

Manifestanții s-au reunit în această zi însorită în fața monumentului lui Charles de Gaulle, în centrul Varșoviei, înainte de a parcurge circa doi kilometri, până la castelul regal din Orașul Vechi.

Preocupat de evoluția statului de drept în Polonia și de teama de ingerințe a politicului în Justiție, Bruxellesul a declanșat la finele lui decembrie faza preliminară a unei proceduri inedite - articolul 7 din Tratatul UE - care poate duce, teoretic, până la suspendarea dreptului de vot al țării în cadrul Uniunii.