Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel s-au pronunțat vineri, într-o convorbire telefonică, pentru menținerea acordului nuclear iranian, după retragerea Statelor Unite, a anunțat Kremlinul, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi lideri "au subliniat importanța esențială a menținerii planului de acțiune comun pentru securitatea internațională și regională", a precizat Kremlinul, într-un comunicat, cu o săptămână înaintea unei vizite a lui Merkel în Rusia, la Soci.

Pe de altă parte, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, îi va primi marți pe miniștrii de Externe din Germania, Franța și Marea Britanie, care vor fi urmați de omologul lor iranian.

Șeful diplomației iraniene urmează să efectueze vizite la Beijing și Moscova, înainte de a se deplasa la Bruxelles.

Într-un comunicat publicat joi seara, Kremlinul a anunțat că Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuție telefonică legată de ieșirea SUA din acord.

Putin și Erdogan "și-au afirmat determinarea" de a continua să coopereze cu celelalte țări semnatare ale acordului, potrivit Kremlinului.

Potrivit unor surse prezidențiale turcești, Erdogan și Putin "au convenit că decizia americană privind subiectul acordului nuclear a fost eronată și subliniază că acest acord constituie un succes diplomatic care trebuie menținut".

Europenii au demarat discuții încă de miercuri, pentru a convinge Iranul să nu părăsească acordul legat de programul său nuclear, ca răspuns la retragerea SUA.

Declarațiile s-au succedat de la Paris, Londra și Berlin pentru susținerea acordului.

Planul de acțiune comun (JCPOA, numele oficial al acordului nuclear iranian) "răspunde obiectivului său, de a garanta că Iranul nu dezvoltă arme nucleare", afirma Mogherini, după anunțul lui Donald Trump.

China și Rusia, ceilalți doi semnatari ai acordului, și-au reafirmat susținerea.

Textul încheiat în 2015 vizează facilitarea schimburilor comerciale cu Iranul și relansarea economiei sale, ridicând sancțiunile internaționale în schimbul angajării Iranului de a-și limita activitățile nucleare și de a nu încerca niciodată să obțină arma nucleară.