Fostul lider catalan Carles Puigdemont a anunțat joi că nu va candida la funcția de premier al regiunii autonome Catalonia, după eșuarea mai multor tentative de formare a unui guvern regional, informează agenția Dpa, citată de Mediafax.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Puigdemont, aflat în exil autoimpus în Germania, l-a propus pentru această funcție pe Quim Torra.

Parlamentul catalan urmează să aleagă pe date de 14 mai pe noul premier al regiunii autonome din Spania.

După alegerile regionale din luna decembrie au existat patru încercări de formare a unui nou guvern, însă toate au eșuat deoarece candidații erau fie în exil autoimpus, fie în stare de arest.

Curtea Supremă de la Madrid a emis în martite mandate internaţionale de arestare pentru şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendumul din aceeași lună. Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constituţie - şi demiterea tuturor liderilor regionali, considerând că declararea independenţei a a fost ilegală.