Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat joi Iranul că a încălcat o "linie roşie" trăgând obuze către Israel din Siria, atacuri urmate de zeci de raiduri israeliene în această ţară, relatează News.ro.

"Reacţia noastră a fost în consecinţă. Tsahal (Armata israeliană) a efectuat un atac de mare anvergură contra unor obiective iraniene în Siria", a declarat Netanyahu într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

El a subliniat că "niciun" obuz nu a atins Israelul.

"Suntem angajaţi într-o bătălie prelungită, iar politica noastră este clară: Nu vom permite Iranului să se stabilească militar în Siria", a mai afirmat - potrivit Agerpres - premierul israelian, într-o primă reacţie publică după zecile de raiduri efectuate de Israel în Siria în zorii zilei.

Trezoreria americană impune noi sancţiuni în legătură cu Iranul

Pe de altă parte, Departamentul american al Trezoreriei a prezentat joi noi sancţiuni în legătură cu Iranul, vizând şase persoane pe care le acuză de legături cu Al-Qods, din cadrul Gardienilor Revoluţiei, dar şi trei entităţi iraniene, relatează News.ro citând Reuters.

Executivul prezintă aceste sancţiuni la două zile după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015.

Cele şase persoane şi trei entităţi sunt sancţionate în cadrul reglementărilor americane care vizează suspecţi de terorism şi activităţi financiare iraniene.

Armata israeliană a acuzat Fora Al-Qods - o unitate de elită din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a Republicii islamice - că a tras aproximativ 20 de proiectile şi obuze de pe teritoriul Siriei către Platoul Golan, fără să facă victime.

Aceste tiruri au provocat o ripostă israeliană fără precedent de la începutul Războiului din Siria, în urmă cu peste şapte ani.

Casa Albă, care a condamnat "atacurile provocatoare" ale Iranului, a îndemnat Gardienii Revoluţiei "să-şi asume întrega responsabilitate a consecinţelor şi acţiunilor lor iresponsabile".

Erdogan promite că Turcia îşi va menţine şi îmbunătăţi legăturile economice cu Iranul

Turcia îşi va menţine şi îmbunătăţi legăturile comerciale cu Iranul, i-a spus joi într-o convorbire telefonică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan omologului său iranian Hassan Rouhani, la două zile după decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage ţara sa din acordul nuclear cu Iranul, relatează Agerpres citând agenția DPA.

Erdogan a afirmat că decizia Washingtonului de a se retrage în mod unilateral din acord este o greşeală şi a promis să depună eforturi pentru a menţine acordul semnat la Viena în 2015 de Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, informează agenţia de presă turcă Anadolu.

Iranul a fost al treilea cel mai important furnizor de petrol către Turcia anul trecut şi a doua cea mai mare sursă de gaze naturale. Per total, volumul schimburilor comerciale între cele două ţări a înregistrat o creştere în ultimii ani.