Summitul istoric dintre Coreea de Nord și SUA va avea loc în Singapore, potrivitThe Guardian, care citează CNN. Întâlnirea cu Donald Trump "ar fi o întâlnire istorică" și un "prim pas excelent în promovarea dezvoltării pozitive în peninsula coreeană și construirea unui viitor frumos", a declarat liderul de la Phenian, citat de presa nord-coreeană.

HotNews.roFoto: Hotnews

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele american a anunțat că data și locul summitului cu liderul nord-corean, Kim Jong Un, au fost stabilite și vor fi anunțate în curând.

"Avem acum o dată. Și avem un loc. Le vom anunța în curând", a spus acesta.

Întâlnirea urmează să aibă loc în Singapore, potrivit unor surse citate de CNN. Această informație a apărut odată cu întoarcerea din Phenian a secretarului de stat Mike Pompeo - care a venit însoțit de cei trei cetățeni americani pe care Coreea de Nord i-a ținut prizonieri pentru activități impotriva statului comunist. Eliberarea acestora a urmat discuțiilor dintre Pompeo și Kim cu privire la summitul SUA-Coreea de Nord.

Întâlnirea cu Donald Trump "ar fi o întâlnire istorică" și un "prim pas excelent în promovarea dezvoltării pozitive în peninsula coreeană și construirea unui viitor frumos", a declarat liderul de la Phenian, citat de presa nord-coreeană.

Pregătirile pentru summit au inclus negocieri secrete şi directe cu Coreea de Nord, potrivit declaraţiilor oferite de surse din cadrul administraţiei Trump.

Se pare că oficialii americani şi cei nord-coreeni au discutat de mai multe ori şi chiar s-ar fi şi întâlnit, într-o ţară terţă.

Summit-ul fără precedent dintre Coreea de Nord şi SUA este aşteptat să aibă loc la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie. Va fi pentru prima dată când un preşedinte american se întâlneşte cu un lider nord-coreean.

Coreea de Nord a oferit deja asigurări Coreii de Sud că este pregatită să abordeze problema denuclearizării, însă este prima dată când asigurările au fost oferite direct Washingtonului.

"Problema denuclearizării peninsulei coreene poate fi rezolvată, dacă SUA și Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăvoință, luând măsuri progresive pentru realizarea păcii", a declarat Kim Jong-un,în cadrul vizitei făcute în China în luna martie.

De asemenea,liderul american se va întâlni pe 22 mai cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, la Casa Albă. Cei doi vor discuta despre viitorul summit dintre SUA și Coreea de Nord.