Generațiile succesive din epoca postbelică sunt departe de a se bucura de o viață mai bună decât cea a părinții lor, astfel încât generațiile de oameni săraci din țările în curs de dezvoltare devin "prinși într-un ciclu de sărăcie determinat de mediul în care s-au născut", se arată într-un raport al Băncii Mondiale, potrivitThe Guardian.

Elevi rasfoind manuale scolare in clasaFoto: Agerpres

Acestea au fost "incapabile să urce pe scara economică din cauza inegalității oportunităților", sau au încetat să mai preogreseze în ultimii ani.

În cadrul cercetărilor a fost monitorizate educația grupurilor născute între anii 1940 și 1980 și s-a constatat că 46 din cele 50 de țări cu cele mai scăzute rate de mobilitate făceau parte din lumea în curs de dezvoltare.

Deși s-a constatat ca o parte din oameni și-au îmbunătațit situația, numărul "învingătorilor" a rămas constant sau a scăzut după mai multe generații, arătând că mobilitatea economică a stagnat.

În medie, în țările în curs de dezvoltare, 47% dintre persoanele născute în anii 1980 au avut o educație mai bună decât părinții lor, cifră aproape neschimbată față de generația anilor 1960. Dintre generațiile anilor 1980, din statele cu economie mai dezvoltată, 57% au avut parte de mai multă educație decât părinții lor.