David Goodall, omul de știință în vârstă de 104 ani, care a călătorit în Elveția pentru eutanasie, a ajuns la Basel și le-a spus jurnaliștilor că abia așteaptă să moară într-o clinică elvețiană în 24 de ore, în timp ce le-a cântat o mișcare din Oda bucuriei, relatează AFP.

David GoodallFoto: YouTube

David Goodall, care nu suferă de nicio boală terminală, a decis să vină în această țară în care sinuciderea asistată este legală pentru că simte că a sosit timpul să plece întrucât calitatea vieții sale s-a deteriorat.

”Nu mai vreau să trăiesc”, a declarat el în fața a zeci de jurnaliști înghesuiți într-o cameră de hotel din Basel.

”Mă bucur că am șansa de a pune capăt vieții mele mîine și apreciez ajutorul profesional al medicilor acestei țări pentru că fac posibil acest lucru”, a adăugat el.

Și nu și-a ascuns bucuria.

Întrebat despre muzica pe care ar vrea să o asculte în acele ultime momente, aesta a răspuns că nu s-a gândit, dar dacă ar trebui să aleagă ar fi Oda bucuriei a lui Beethoven.

”Dar dacă ar trebui să aleg ceva, mă gândesc că ar fi ultima mișcare din Simfonia nr. 9 de Beethoven”, a spus Goodall care a cântat cu voce tare un fragment Oda bucuriei.

Lui Goodall nu i s-a permis sinuciderea asistată în Australia, motiv pentru care a călătorit până în Elveția.

”Aș fi preferat să termin în Australia și regret cu adevărat că Australia este în urma Elveției”, a mai spus el, care a subliniat că speră ca totuși legislația țării din care a plecat să se modifice.

Eutanasia umană este legală în Elveția din 1940, dacă este performată de cineva care nu are interes direct asupra morții persoanei. Olanda a legalizat eutanasia în 2002 pentru pacienții pentru care durerea este insuportabilă și nu există tratament.

Goodall s-a născut în Londra în 1914 și s-a mutat în Australia în 1948, unde a fost lector la Universitatea din Melbourne.