Europa este de acum "însărcinată să garanteze ordinea multilaterală" mondiale, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron, după ce Donald Trump a anunțat decizia Statelor Unite de a se retrage din acordul nuclear iranian, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: Captura video

"Ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa (care) este însărcinată să garanteze această ordine multilaterală pe care am creat-o la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și care este astăzi uneori răsturnată", a spus șeful statului francez, într-un interviu pentru televiziunea publică germană, al cărui conținut a fost difuzat de Palatul Elysée.

Această decizie de ieșire din acordul nuclear cu Iranul vine după mai multe anunțuri similare ale Washingtonului, precum ieșirea din acordul de la Paris privind climatul sau impunerea de drepturi vamale. Ea se înscrie în voința afișată a lui Trump de a rupe cu multilateralismul.

"Există elemente de tensiune dar există de asemenea și elemente de ancorare și legături foarte strânse", a subliniat Macron, care va primi joi în Germania premiul Charlemagne pentru "viziunea sa puternică pentru o nouă Europă".

Pe plan comercial, "cred că Europa trebuie să se facă respectată, suntem o mare putere a comerțului internațional, SUA sunt un aliat, un partener", a continuat Macron, în condițiile în care Donald Trump amenință mai multe țări, inclusiv din UE, cu impunerea de drepturil vamale la importurile de oțel și aluminiu.

"Avem reguli, cele ale Organizației Mondiale a Comerțului, trebuie să le facem respectate și să le respectăm reciproc", a insistat președintele francez.

Șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat în urmă cu câteva zile foarte preocupat de evoluția relațiilor transatlantice după ce Donald Trump a ajuns la putere.

"Pentru a vorbi deschis, sunt realmente îngrijorat de evoluția relației transatlantice", a spus el.

"Nu din cauza unui președinte care trimite câteva mesaje iritante pe Twitter, ci pentru că o evoluție substanțială este în curs și pentru că avem o nouă administrație americană care nu ne mai consideră ca făcând parte din comunitatea internațională în cadrul căreia acționăm împreună, ci vede lumea în mod fundamental ca o arenă în care fiecare trebuie să-și găsească propriul drum", a apreciat acesta.