UPDATE Emmanuel Macron anunță un „moment istoric”, după retragerea SUA din acordul cu Iranul: Europa este de acum însărcinată să garanteze ordinea multilaterală mondială
"Ne aflăm într-un moment istoric pentru Europa (care) este însărcinată să garanteze această ordine multilaterală pe care am creat-o la finalul celui de-al Doilea Război Mondial și care este astăzi uneori răsturnată", a spus șeful statului francez, într-un interviu pentru televiziunea publică germană, al cărui conținut a fost difuzat de Palatul Elysée.
Această decizie de ieșire din acordul nuclear cu Iranul vine după mai multe anunțuri similare ale Washingtonului, precum ieșirea din acordul de la Paris privind climatul sau impunerea de drepturi vamale. Ea se înscrie în voința afișată a lui Trump de a rupe cu multilateralismul.
"Există elemente de tensiune dar există de asemenea și elemente de ancorare și legături foarte strânse", a subliniat Macron, care va primi joi în Germania premiul Charlemagne pentru "viziunea sa puternică pentru o nouă Europă".
Pe plan comercial, "cred că Europa trebuie să se facă respectată, suntem o mare putere a comerțului internațional, SUA sunt un aliat, un partener", a continuat Macron, în condițiile în care Donald Trump amenință mai multe țări, inclusiv din UE, cu impunerea de drepturil vamale la importurile de oțel și aluminiu.
"Avem reguli, cele ale Organizației Mondiale a Comerțului, trebuie să le facem respectate și să le respectăm reciproc", a insistat președintele francez.
Șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat în urmă cu câteva zile foarte preocupat de evoluția relațiilor transatlantice după ce Donald Trump a ajuns la putere.
"Pentru a vorbi deschis, sunt realmente îngrijorat de evoluția relației transatlantice", a spus el.
"Nu din cauza unui președinte care trimite câteva mesaje iritante pe Twitter, ci pentru că o evoluție substanțială este în curs și pentru că avem o nouă administrație americană care nu ne mai consideră ca făcând parte din comunitatea internațională în cadrul căreia acționăm împreună, ci vede lumea în mod fundamental ca o arenă în care fiecare trebuie să-și găsească propriul drum", a apreciat acesta.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Cedati Cehoslovacia?
E tara goala (si Polonia nu e departe) de cati romani, din toate bransele, toate nivelurile de educatie si toate regiunile sunt la munca in UE.
Atata manipulare sa fie incat lumea nici macar nu mai incearca sa-si foloseasca creierul ?
- durerile nasterii sunt un basm pentru ca milioane de femei o fac,daca ar fi neplacut nu ar face-o
-chemo nu are efecte secundare neplacute ,daca ar fi asa milioane de bolnavi de cancer nu ar face-o
Veste buna e ca incep polonezii sa se trezeasca ( si multi romani) ,balanta bani/ viata se schimba.
UK urmeaza calea Brexitului, asta inseamna ca UE ramane numai sub scutul nuclear Francez la nevoie, ca NATO fara UK si UK este fix pix. Scutul anti racheta este tot al US si tot asa.
Deci ce garantii de securitate poate sa ofere Franta singurica. Germania militar nu conteaza iar economia fara o umbrela de securitate azi este, maine nu prea.
Rusia isi freaca manutele, alianta Franco-Germana este mult mai subreda azi, Macron are ambitii de grandoare insa nu are si economia, iar nemtii au economia dar sunt sufocati de invazia refugiatilor si de razboiul economic cu US. Nici Rusia si nici China nu vad ori trateaza UE ca pe o mare putere ori un egal. Practic meciul se joaca in 3, US-China-Rusia, restul sunt trecuti la si altii.
Ca trebuie urmat tembelul de Trump care (te asigur din o multime de "surse" americane independente si de toate orientarile politice) e ca un cancer pentru tara aia ?
Omul asta, imbogatit pe spatele fraierilor care mai tarziu l-au si votat cu ochii inchisi si pistoalele la cingatoare, face o politica prin care scuipa intre ochi tot ce nu e american si cam jumate din ceea ce este....
E clar ca Europa, asa cum o stim noi, e pe duca (vezi intrigile economice, brexit, relatiile dintre membrii, rusia, relatia transatlantica, valurile de migranti - si in paralel pierderea de timp si energie pe politically correct, propaganda lgbt, legiferari abstracte de la bruxelles).
In toata ceatza asta, Macron e cam singurul care pare a incerca ceva. E evident ca are sanse mici si probleme mare plus un background care nu place socialistilor inca la putere in multe tari europene, dar e cam singurul din UE care are ceva legitimate sa propuna o strategie.
Tu pe ce baza comentezi, razi si te distrezi? Pe cea de romansh smecherash necipolit, pus pe shotii si caterinca?
Iti pute gura a mici si mustar.
Plus ca oamenii nu se schimba daca au o stare de confort.
Cum mai e o criză prin lume UE o să o trimită pe Mogherini să se smiorcăie un pic și ordinea planetei e de acum garantată!
o politica externa unitara UE nu va exista;
doar franta este putere militara iar germania nu cred ca va putea sau vrea sa se inarmeze;
nemtii au beneficiat din plin de umbrela sua; cetateanul american a platit cu varf si indesat siguranta si prosperitatea germanului
natiunea este o forma naturala de organizare umana
europa acum vrea sa devina un imperiu multinational franco german
am vazut ce s a intamplat cu cel austro ungar