Cel puțin nouă combatanți pro-regim au fost uciși marți seara de rachete israeliene care au vizat un sector din apropierea Damascului, spune ONG-ul Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), care dispune de o rețea extinsă de surse în această țară devastată de război. Acest incident vine după ce armata israeliană a cerut autorităților din platoul Golan să deschidă adăposturile antirachetă din cauza unor „activități neobișnuite ale forțelor iraniene în Siria„.

Explozii in DamascFoto: Captura BBC

Anunțul armatei israeliene a venit la puțin timp după ce președintele american Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

"Sisteme de apărare au fost instalate și forțele israeliene sunt în stare de alertă ridicată în fața riscului unui atac", a spus armata statului evreu, într-un comunicat.

"Armata israeliană este pregătită să facă față diferitelor scenarii și avertizează că orice agresiune împotriva Israelului va atrage o ripostă viguroasă", potrivit sursei citate.

În ceea ce privește atacul cu rachete de marți seara, agenția oficială de presă a Siriei, Sana, a anunțat moartea a doi civili în provincia Deraa, în apropiere de Damasc.

"Nouă combatanți care făceau parte din Gardienii iranieni ai Revoluției sau din milițiile șiite pro-iraniene au fost uciși" în sectorul Kiswa, spune însă directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Rachetele au vizat un "depozit de armament care aparține Gardienilor Revoluției", forța de elită a regimului iranian care luptă alături de forțele guvernamentale în Siria, a adăugat acesta.

Israelul nu a făcut niciun comentariu.

Agenția de presa Sana a afirmat că armata siriană a interceptat marți seara două rachete israeliene care vizau un sector apropiat de capitala Damasc.

Sana a vorbit despre "explozii" în acest sector, în timp ce televiziunea siriană a transmis imagini cu flăcări care ar fi provenit de la un incendiu generat de distrugerea celor două rachete.

Nu este pentru prima oară când acest sector din sud-vestul Damascului este vizat.

Marți seara, premierul Benjamin Netanyahu a afirmat că "susține total" retragerea americană din acordul nuclear cu Iranul. Partea din Golanul ocupat de Israel a fost plasată în stare de alertă ridicată în eventualitatea unui atac iranian provenit din Siria.

Israelul și Siria sunt oficial în stare de război. Relațiile sunt cu atât mai tensionate cu cât trei dușmani ai Israelului operează pe teatrul sirian: regimul de la Damasc și doi dintre marii săi aliați, Iranul și Hezbollahul libanez pro-iranian.