Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo se îndrepta marţi către Coreea de Nord, într-o nouă intensificare a pregătirii summitului mult aşteptat între Kim Jong Un şi Donald Trump, la câteva ore după întâlnirea între liderul nord-coreean şi preşedintele chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Mike Pompeo si Kim Jong UnFoto: White House

În discursul său de marţi după-amiaza (ora locală) pe tema dosarului nuclear iranian, preşedintele Trump a anunţat că secretarul său de Stat, totodată omul său de încredere, se afla în drum către Coreea de Nord, unde urma să ajungă ”într-o oră” după alocuţiunea prezidenţială, susţinută către ora 18.00 GMT (21.00, ora României), citează news.ro.

”În acest moment, secretarul Pompeo se află în drum către Coreea de Nord pentru a-mi pregăti viitoarea întâlnire cu Kim Jong Un”, a declarat Donald Trump - în contextul în care această vizită nu a fost anunţată.

În avion, Mike Pompeo le-a declarat unor jurnalişti că nu era sigur că se va întâlni cu liderul nord-coreean.

”Suntem pregătiţi să ne întâlnim cu oricine poate vorbi în numele Guvernului nord-coreean”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Pe când încă mai era director al CIA, Pompeo s-a întâlnit cu Kim Jong Un - în secret - în weekendul de Paşte.

În această nouă deplasare, secretarul de Stat american va aborda din nou problema celor trei americani deţinuţi în Coreea de Nord.

”Va fi un gest frumos, dacă vor accepta” să-i elibereze, a declarat el în avion, precizând că nu are vreo certitudine în legătură cu acest subiect.

De la Casa Albă, Trump a anunţat la rândul său că ”vom afla în curând mai multe” despre soarta acestor ”prizonieri”.

Aceste noi anunţuri americane intervin în urma celei de a doua întâlniri, luni şi marţi, la Dalian, în nord-estul Chinei, între Kim Jong Un şi Xi Jinping, după summitul lor de la Beijing, la sfârşitul lui martie.

Cu această ocazie, Kim şi-a reiterat angajamentul în vederea unei ”denuclearizări” a peninsulei coreene.

Câteva ore mai târziu, preşedintelen chinez i-a cerut preşedintelui american Donald Trump, într-o conversaţie la telefon, să ţină cont de ”îngrijorările rezonabile în domeniul securităţii” ale Penianului.

Televiziunea publică CCTV a difuzat imagini cu cei doi lideri asiatici mergând alături, într-un parc, la malul mării, şi discutând la o masă.

Însă primele relatări despre întâlnire, difuzate de presa chineză, nu relevau vreun progres semnificativ în dosarul nuclear nord-coreean.

DESTINDERE SPECTACULOASĂ

”După prima mea întâlnire cu tovarăşul preşedinte (Kim Jong Un), relaţiile între China şi Republica Populară Democratică Coreea (RPDC, denumirea oficială a Coreei de Nord) au înregistrat avansări pozitive, la fel ca situaţia în peninsula coreeană”, şi-a exprimat satisfacţia Xi Jinping, citat de China Nouă.

Agenţia nord-coreeană KCNA a anunţat la rândul ei că ”cei doi lideri au schimbat salutări călduroase, incapabili să-şi controleze bucuria de a se revedea după aproape o lună!”.

Vizita lui Kim Jong Un la Beijing, în martie, a fost prima sa vizită în străinătate de când a preluat puterea, la sfârşitul lui 2011. El a venit cu trenul şi a discutat pentru prima oară cu Xi Jinping.

China şi Coreea de Nord - foşti aliaţi comunişti în Războiul Coreei (1950-1953) - întreţineau relaţii reci în ultimii ani, după ce Beijingul a decis să pună în aplicare sancţiuni internaţionale menite să convingă Phenianul să-şi pună capăt programului nuclear.

Coreea de Nord a lansat, însă, o destindere spectaculoasă, de la începutul anului, cu ocazia Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din Coreea de Sud.

Odată cu anunţul suspendării testelor nucleare şi balistice, operaţiunea de şarm a Phenianului a culminat în aprilie cu un prim summit intercoreean, organizat la frontiera lor comună, între Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Întâlnirea istorică între Kim şi Trump este în pregătire către sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie, într-un loc care urmează să fie dezvăluit ”în curând”, a devăluit vineri locatarul Casei Albe.

”Atât timp cât diversele părţi îşi abandonează politica ostilă şi ameninţările la adresa (Phenianului), nu există vreun motiv ca Nordul să fie un stat nuclear, iar denuclearizarea se poate concretiza”, i-a spus Kim Jong Un lui Xi Jinping, potrivit Chinei Noi.

FĂRĂ AVERSIUNE FAŢĂ DE AVION

În conversaţia sa la telefon cu Trump, preşedintele chinez şi-a exprimat speranţa ca Statele Unite şi Coreea de Nord să poată ”lucra împreună, construi încrederea reciprocă”, potrivit televiziunii de stat chineze.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cei doi lideri ”au căzut de acord asupra importanţei continuării aplicării sancţiunilor impuse Coreei de Nord până la desfiinţarea permanentă a programelor sale nuclear şi balistic”.

La fel ca la sfârşitul lui martie, presa chineză a aşteptat ca Kim să se întoarcă în ţara sa pentru a anunţa în mod oficial vizita.

Postul japonez NHK a difuzat imagini în care apar două avioane nord-coreene ce decolau de pe un aeroport, dintre care unul de acelaşi tip cu cel utilizat de obicei de către Kim Jong Un.

Aceasta este o nouă confirmare a faptului că tânărul lider, educat în Elveţia, nu împărtăşeşte aversiunea bunicului său Kim Il Sung şi a tatălui său Kim Jong Il faţă de transportul aerian - ceea ce i-a constrâns să se deplaseze doar cu trenul.