Oamenii de știință din Indonezia au lansat cel mai mare studiu făcut vreodată pentru a află dacă particulele de plastic mici pot afecta sănătatea umană. Ei investighează prezența plasticului în fructe de mare, urmărind, de asemenea, dietele a 2.000 de persoane, potrivit BBC.

PoluareFoto: YouTube

Proiectul se desfășoară în Semarang, un oraș industrial portuar de 1,7 milioane de locuitori, pe coasta de nord a insulei indoneziene Java.

Condusă de specialistul in alimentație Inneke Hantoro, scopul studiului este de a înțelege cât de mult plastic se află în fructele de mare, cât de mult este consumat de către oameni și dacă poate fi descoperit un nivel sigur de consum.

În timp ce atenția publicului se concentrează asupra obiectelor mai mari, cum ar fi pungile și sticlele care abundă în râuri și canale, există o preocupare științifică în creștere asupra implicațiilor pe termen lung ale unor piese mai mici și mai puțin vizibile, cunoscute sub numele de microplastice.

Prima etapă a lucrării a implicat colectarea a 450 de mostre din șase tipuri diferite de fructe de mare din apele locale și, de asemenea, din alte țări, și examinarea acestora pentru microplastice.