Le Vif: Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat luni că ţara sa ar putea rămâne în acordul privind nuclearul iranian chiar dacă Statele Unite se retrag, cu condiţia ca celelalte părţi să garanteze aşteptările Teheranului. "Fie ce dorim noi în cadrul acordului nuclear este asigurat de partea ne-americană, fie nu e cazul şi noi ne urmăm propriul drum", a declarat dl Rohani, potrivit site-ului de internet al preşedinţiei. Preşedintele american, Donald Trump, trebuie să anunţe până pe 12 mai dacă retrage sau nu ţara sa din acordul pe nuclearul iranian încheiat în iulie 2015 la Viena, între Republica islamică şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania).

Hassan RohaniFoto: Agerpres/AP

Reuters:Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a spus luni că Statele Unite vor regreta orice decizie de a părăsi acordul nuclear din 2015 cu marile puteri ale lumii, iar Teheranul se va opune ferm presiunii Washingtonului de a-i limita influenţa în Orientul Mijlociu, relatează Reuters. Președintele Donald Trump, un critic vechi al acordului dintre Iran și SUA, China, Rusia, Germania, Franţa şi Marea Britanie în 2015 înainte ca el să preia biroul de la Casa Albă, a ameninţat că va retrage SUA din această înţelegere prin neprelungirea suspendării sancţiunilor atunci când măsura va expira pe 12 mai, dacă semnatarii europeni nu vor rezolva ceea ce el numeşte a fi "defecte".

Le Soir: Marea Britanie l-a implorat pe Donald Trump să nu renunţe la acordul nuclear iranian, subliniid ca el nu e perfect, dar nu există alternativă mai bună. Într-un articol publicat luni în New York Times, secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Boris Johnson, a estimat că în "acest moment delicat ar fi o eroare să iasă din acordul nuclear şi să ridice constrângerile pe care acesta le reprezintă pentru Iran". "Cred că a păstra constrângerile acordului privind programul nuclear iranian va permite de asemenea să se contracareze atitudinea agresivă a Teheranului în regiune. Sunt convins de un lucru: orice alternativă posibilă e mai rea. Cea mai bună cale de urmat ar fi să îmbunătăţim acordul mai curând decât să-l rupem".

Hurriyet: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite conducerii de la Teheran să se instaleze definitiv în Siria. Netanyahu a spus: "Suntem hotărâţi să oprim agresivitatea Iranului chiar dacă va izbucni un război." Liderul israelian, care a transmis mesaje dure înainte de întâlnirea cu Putin, a avertizat şi Rusia. Netanyahu a făcut aluzie şi la aşteptările pe care le are de la Rusia, partenerul din Siria al conducerii Iranului: "În ultimele luni, Iranul amplasează masiv armament în scopul unui atac la graniţa noastră, mai mult decât în conflictul din Siria. Aceste operaţiuni sunt coordonate de Gărzile Revoluţei Islamice din Iran. Printre armele de atac aduse în zonă se află până şi UVA (avioane fără pilot sau drone-n.trad.) care pot transporta bombe. Sunt stocate baterii de apărare antiaeriană şi rachete sol-sol. Din acest motiv, Israelul preferă să ia măsuri azi pentru ca mâine să nu fie prea târziu.", citează Rador.

Referinta:Analiza NY Times: Prin trei lovituri rapide Netanyahu împinge în faţă iniţiativele împotriva Iranului