Un mare număr de alegători libanezi au stat departe de centrele de votare în alegerile generale care au avut loc duminică şi la care au participat mai puţin de jumătate dintre libanezii cu drept de vot, în ciuda faptului că în Liban nu au mai avut loc alegeri în ultimii nouă ani. Mulţi alegători nu au fost deloc inspiraţi de retorica din campania electorală, în timp ce alţii nu au votat pentru că s-au resemnat şi nu cred că se poate schimba ceva, la urne ducându-se doar cei hotărâţi, relatează Euronews, citat de Rador.

Demisia premierului libanez Hariri a dus la escaladarea situatiei regionaleFoto: Wikimedia Commons

Avocatul pentru drepturile omului şi lector la Universitatea Sfântului Duh din Kaslik, Marwan Maalouf, a făcut pentru Euronews o analiză a rezultatelor alegerilor: "Prezenţa la vot nu a fost cum se previzionase şi aceasta din două motive: multe persoane sunt dezamăgite de instituţia politică din ţară şi nu văd nicio posibilitate de schimbare; pe de altă parte, oamenii nu au fost deloc atraşi de discursul reformist din campania electorală, deci majoritatea celor care s-au dus la urne sunt partizani ai partidelor candidate. Ceilalţi au decis să nu participe la vot".

Marwan Maaloufa mai spus: "Cred că până acum au câştigat la urne trei sau patru femei, urmează să se decidă. Cred că vom vedea acea prima femeie cu văl islamic în Parlamentul ţării, ea a fost ministru într-un fost guvern. De asemenea, acum sigur că grupările Hezbollah şi Amal şi-au asigurat multe fotolii în Parlament, asta nu mai e o surpriză. Surpriză, însă, este faptul că în cartierul Beirut 2 premierul Saad Hariri va ieşi pe locul al doilea şi nu primul. Mai sunt unele figuri politice de cursă lungă în Parlamentul de la Beirut care nu au câştigat niciun loc, şi acest lucru a fost o surpriză pentru mulţi observatori. Deci, în ciuda unor mici schimbări, scena politică libaneză şi diviziunile de la putere rămân aceleaşi, în ciuda faptului că Mişcarea pentru Viitor a obţinut mai multe locuri, iar Saad Hariri a încheiat cursa pe locul doi în cartierul Beirut 2. Chiar dacă nu a câştigat la urne, Saad Hariri va rămâne prim-ministru în noul cabinet, datorită alianţei sale cu preşedintele Libanului, Michel Aoun"