Comisia însărcinată cu secretul Apărării Naţionale franceze şi-a dat acordul în vederea unei declasificări a unor documente clasificate drept ”secret al Apărării” cu privire la activităţi ale producătorului de ciment Lafarge în Siria, aflat în centrul unei anchete cu privire la o presupusă finanţare a unor grupări jihadiste, relatează AFP. citata de news.ro.

Aceste avize favorabile, emise pe 18 aprilie şi publicate în Jurnalul Oficial pe 3 mai, vizează aproximativ 40 de documente provenind de la trei servicii de informaţii - Direcţia Generală a Securităţii Interne (DGSI), Direcţia de Informaţii Militare (DRM) şi Direcţia Generală a Securităţii Externe (DGSE).

Comisia a fost sesizată în urma unor cereri de declasificare adresate ministrului de Interne Gérard Collomb pe 12 ianuarie şi ministrului Armaterlor Florence Parly pe 26 martie de către judecătoarea Charlotte Bilger, însărcinată cu această anchetă cu privire la ”finanţarea terorismului” şi ”punerea în pericol deliberată a vieţii altuia”.

Miniştrilor le revine de-acum să-şi dea acordul pentru ca aceste materiale confidenţiale să ajungă în dosarul instrucţiei.

În vederea continuării activităţii unei fabrici siriene, la Jalabiya, în pofida războiului, Lafarge a cheltuit aproape 13 milioane de ero în tranzacţii suspecte, iar de o bună parte ar fi profitat Statul Islamic (SI), potrivit unui raport al cabinetului de experiză contabilă PricewaterhouseCoopers (PWC).

Fluxurile litigioase acoperă achiziţii de materii prime, inclusiv petrol, de la furnizori susceptibili să aibă legături cu jihadişti, plăţi de taxe în vederea asigurării securităţii fabricii sau drepturi de trecere a unor salariaţi şi plăţi către intermediari însărcinaţi să negocieze cu organizaţia SI.

Anchetatorii caută să stabilească până la ce punct conducerea de la Paris a grupului era la curent cu aceste aranjamente cu grupări armate jihadiste şi dacă diplomaţia franceză a permis sau nu aceste lucruri.

Şapte foste cadre sau conducători Lafarge - inclusiv fostul preşedinte-director general Bruno Lafont - au fost inculpate în legătură cu ”punerea în pericol deliberată a vieţii altuia”, iar şase dintre ele în legătură cu ”finanţarea unei întreprinderi teroriste”.

Mai multor asociaţii li s-a permis să se constituie părţi civile în acest dosar - Sherpa, Centrul European pentru Drepturi Constituţionale şi Drepturile Omului (ECCHR), Coordonarea Creştinilor din Orient în pericol (Chredo) şi Life for Paris, care apără victime ale atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, revendicate de SI.

Lafarge - care a fuzionat în 2015 cu grupul elveţian Holcim - şi-a abandonat, până la urmă, fabrica de ciment, în septembrie 2014, când organizaţia jihadistă a preluat controlul asupra ei.