Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a anunțat luni că va propune un guvern „neutru politic” pentru a conduce țara până în decembrie, în lipsa unui acord pentru o majoritate parlamentară între forțele politice, scrie AFP.

Sergio Mattarella, presedintele ItalieiFoto: Captura YouTube

Fără a preciza încă cine ar putea conduce acest guvern, acesta a cerut tuturor partidelor să dea dovadă de "responsabilitate" și să susțină această soluție, în lipsa căreia va convoca noi alegeri "în toamnă sau în iulie".

Într-o declarație în fața presei după o ultimă zi de consultări, la peste două luni după alegerile din 4 martie, președintele a explicat că acest guvern va fi însărcinat să ofere Italiei o voce pe scena internațională și să adopte bugetul pentru 2019, înainte de noi alegeri al începutul anului viitor.

Mișcarea 5 stele (M5S, antisistem) și Liga (extrema dreaptă), care sunt majoritare, și-au reafirmat luni opoziția față de un guvern tehnic și dorința de a reveni cât mai repede la urne, în iulie.

Mattarella a argumentat însă că un vot în iulie, fară o reformă electorală, riscă să nu schimbe cu nimic echilibrul forțelor, în timp ce un vot în octombrie ar amenința adoptarea bugetului și stabilitatea financiară a țării.

În cazul respingerii acestui guvern neutru, "această legislatură ar fi prima din istoria Republicii italiene care s-ar opri înainte chiar de a începe", a spus el.

Președintele a subliniat că, dacă se va contura o majoritate politică în lunile următoare, guvernul "neutru" va demisiona imediat.