Gruparea Hezbollah susținută de Iran și aliații săi politici au câștigat mai bine de jumătate din mandate în primele alegeri parlamentare din ultimii nouă ani care au avut loc în Liban, potrivit rezultatelor neoficiale invocate de politicieni și media, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cazul în care sunt confirmate, rezultatele vor duce la o consolidare politică a grupării Hezbollah, care va putea deține controlul asupra majorității parlamentare alături de partide și de independenți.

Poziția extrem de puternică pe care o deține gruparea în Liban reflectă ascensiunea Iranului în regiune, de la Irak la Siria până la Beirut. Considerată o grupare teroristă de către SUA, Hezbollah este un adversar tradițional al Israelului vecin.

Premierul Saad al-Hariri este liderul blocului sunit cu cel mai mare număr de mandate din parlament, devenind astfel candidatul cu cele mai mari șanse să formeze viitorul guvern, chiar dacă a pierdut din susținere. Noul guvern, la fel ca și cel care își încetează mandatul, este așteptat să includă toate formațiunile politice, astfel încât negocierile politice pentru fiecare portofoliu în parte vor dura destul de mult.

Alegerile au avut loc în baza unei legi electorale noi și complicate, care a făcut trecerea de la sistemul câștigătorului care ia totul la sistemul de distribuire proporțională a mandatelor.