Ministrul de Externe britanic, Boris Johnson, va călători în SUA pentru a încerca să îl convingă pe Donald Trump să nu renunţe la acordul cu Iranul, scrie News.ro, citând The Guardian.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

Trump a criticat dur acordul şi a comunicat că va decide pe 12 mai dacă SUA se vor retrage şi vor reimpune sancţiuni Iranului. Acordul, semnat de China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Rusia oferă sancţiuni mai puţin dure Iranului la schimb cu inspecţii regulate şi un program de energie nucleară pacifist.

Johnson va călători duminică la Washington pentru două zile de discuţii cu vicepreşedintele Mike Pence, consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton şi alţi lideri importanţi din Congres.

De asemenea, discuţiile se vor concentra şi pe Coreea de Nord, întâlnirea având loc înainte de summitul lui Trump cu Kim Jong-un. Un alt subiect abordat va fi cel legat de Siria.

Înainte să plece spre Washington, Johnson a declarat: „SUA şi Marea Britanie sunt pe aceeaşi lungime de undă privind multe dintre provocările de politică externă. Am văzut răspunsurile la atacul din Salisbury, la folosirea de arme chimice a lui Assad dar şi efortul de a dezarma nuclear Coreea de Nord".

"Marea Britanie, SUA şi partenerii europeni sunt uniţi şi în eforturile noastre de a răspunde la comportamentul Iranului care face ca Orientul Mijlociu să nu mai fie o zonă sigură – activităţile sale cibernetice, susţinerea faţă de grupări ca Hezbollah şi programul său periculos de rachete, care înarmează miliţia Houthi în Yemen”, a adăugat el.

Anterior, Johnson a subliniat importanţa menţinerii acordului cu Iranul dar „în acelaşi timp trebuie să îl dezvoltăm pentru a lua în considerare îngrijorările legitime ale SUA”.