Zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă, la Paris şi în alte oraşe din Franţa, faţă de politicile preşedintelui Emmanuel Macron, la un an de la începerea mandatului acestuia, relatează publicaţia Le Point şi postul FranceTV, citate de Mediafax.

Manifestatie anti-Macron la ParisFoto: Captura YouTube

Potrivit Poliţiei din Paris, numărul participanţilor la protestele din capitala Franţei a fost de aproximativ 40.000. Cifra a fost confirmată de organizaţii civice, care au numărat 38.900 de participanţi.

Manifestaţiile din Paris s-au desfășurat într-o "atmosferă festivă", după cum a cerut organizatorul, Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă-stânga Franţa Nesupusă.

Jean-Luc Mélenchon a estimat că aproximativ 160.000 de persoane vor participa la marşul de la Paris, care s-a desfăşurat în zona dintre Piaţa Operei şi Piaţa Bastiliei.

Mitinguri similare au avut loc în Toulouse, Bordeaux, Strasbourg şi Rennes.

Protestatarii au scandat sloganuri precum "Jos preşedintele bogaţilor!", "Respingem lovitura de stat socială", "Un an este prea mult" şi "Să îl oprim pe Macron!", denunţând politicile liderului de la Palatul Élysée.

Jean-Luc Mélenchon, clasat pe locul al patrulea, cu 19,58% din voturi, în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Franţa anul trecut, a cerut organizarea unei noi zile de mobilizare la sfârşitul lunii mai. "Pe 26 mai, vom fi milioane de oameni, mareea umană care schimbă istoria!", a afirmat liderul formaţiunii Franţa Nesupusă în discursul rostit la mitingul din Paris.

Aproximativ 2.000 de agenţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei au fost mobilizaţi pentru mitingul din Paris, iar cel puţin patru protestatari au fost reţinuţi pentru că aveau asupra lor obiecte ilegale.

Emmanuel Macron, un politician care susţine că are politici de centru, este criticat pentru o serie de măsuri economice şi sociale.