Coreea de Nord își aliniază sâmbătă, 5 mai, fusul orar la cel al Coreei de Sud, a anunțat agenția oficială de presă de la Phenian, un nou semn al detensionării în curs în Peninsula Coreeană, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această "resetare orară este prima măsură practică luată după cea de-a treia întâlnire de la summitul istoric Nord-Sud (desfășurat în urmă cu o săptămâna - n.r.) în vederea accelerării procesului ca Nordul și Sudul să devină unul singur", a scris agenția nord-coreeană KCNA.

Prin urmare, Coreea de Nord își va da ceasurile cu o jumătate de oră înainte.

Până acum, Coreea de Nord avea propriul fus orar, fiind cu 30 de minute înapoi faţă de ora oficială din Coreea de Sud şi Japonia, scrie News.ro citând BBC.

Acest lucru a fost introdus în 2015 ca protest faţă de "imperialismul japonez", pentru că ora Coreei a fost modificată pentru a se sincroniza cu cea de la Tokyo pe vremea când japonezii au ocupat peninsula coreeană.

Coreea de Sud şi-a schimbat şi ea fusul orar în anii '50, dar s-a reîntors la ora din Tokyo în anii '60.

ONU: Coreea de Nord vrea un culoar aerian spre Coreea de Sud

Directorii agenţiei de aviaţie a ONU vor vizita Corea de Nord săptămâna viitoare pentru a discuta o cerere a Phenianului de a deschide noi rute aeriene către Coreea de Sud, conform unui comunicat al organizaţiei.

"Această cerere va fi discutată, pe lângă alte probleme privind navigaţia şi siguranţa aeriană", se arată în comunicat, potrivit News.ro.

Conform site-ului companiei aeriene nord-coreene deţinută de stat, Air Koryo, aceasta oferă zboruri către Rusia şi China, două ţări care menţin relaţii diplomatice cu Nordul.

Acesta este printre cele mai importante semne de reconciliere de când cei doi lideri ai Coreei de Sud şi Coreei de Nord s-au întâlnit luna trecută într-un summit istoric, unde au semnat un acord pentru a aduce pace în peninsulă.