Secretarul general ONU, Antonio Guterres, este "îngrijorat" de înrăutățirea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, în special după arestarea directorului Departamentului pentru Kosovo al Guvernului Serbiei, Marko Djuric. În raportul trimestrial privind situația din Kosovo, Guterres face apel la ambele părți să evite declarațiile incendiare și acțiunile provocatoare, potrivit Rador.

Sarbi din nordul Kosovo, in fata unei baricadeFoto: Agerpres/AP

În raport se subliniază că în timpul arestării lui Djuric, comportamentul polițiștilor kosovari reprezintă "un motiv" de îngrijorare și se solicită o "anchetă detaliată" a incidentului.

Secretarul general ONU se declară îngrijorat și pentru lentoarea cu care se desfășoară ancheta în cazul asasinării liderului politic sârb Oliver Ivanovic, subliniind că "lipsa de încredere reciprocă și sentimentul de insecuritate reprezintă un obstacol pentru redobândirea încrederii între comunitățile etnice din Kosovo". "Dialogul dintre Belgrad și Pristina, mediat de Uniunea Europeană, a intrat în impas.

Fac apel la ambele părți să continue dialogul și să implementeze acordurile convenite până în prezent" – se consemnează în raportul care va fi discutat în luna mai în cadrul Consiliului de Securitate al ONU