Organizația separatistă bască ETA și-a anunțat joi dizolvarea și stoparea oricărei activități politice, punând astfel capăt la ultima insurecție armată din Europa occidentală, soldată cu peste 800 de morți și mii de răniți, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o "declarație finală" datată 3 mai și distribuită presei, organizația clandestină spune că și-a dezintegrat toate structurile și pune punct "oricărei activități politice".

Înființată în 1959 sub dictatura lui Francisco Franco, ETA a ucis 829 de oameni într-o campanie de asasinate și atentate cu bombe în Spania și Franța, în numele independenței "Euskal Herria", Țara bască spaniolă și Navara din Franța.

Decimată de arestarea liderilor săi, respinsă de populație, organizația clasată drept teroristă de către Uniunea Europeană a anunțat că a renunțat la violențe în 2011 și a predat armele anul trecut.

Imensa majoritate a bascilor respinge violența, dar o minoritate reclamă încă independența. Coaliția separatistă EH Bildu, al doilea partid din parlamentul basc, a primit 21% din voturi la alegerile regionale din 2016.