Jurnaliştii reprezintă una dintre profesiile vizate în Franţa de comentariile violente pe reţelele de socializare, potrivit unui studiu publicat miercuri, în ajunul Zilei mondiale a libertăţii presei, relatează news.ro, care citează AFP.

hackerFoto: Stirile ProTV

Asociaţia Respect Zone, care militează împotriva hărţuirii cibernetice, a publicat miercuri un barometru inedit, realizat de societăţile Dentsu Consulting şi Netino by Webhelp plecând de la o analiză a comentariilor pe conturile de Facebook a 24 de mari companii media franceze (având în vedere un eşantion de 10.000 de comentarii selecţionate aleatoriu în luna martie).

Studiul a recenzat pe 12 luni toate mesajele de pe reţelele de socializare care cuprindeau anumite injurii cu precădere către mass-media ("merdias", "journalopes"...).

Potrivit studiului, "45.000 de comentarii de hărţuire cibernetică sunt înregistrate pe lună împotriva jurnaliştilor şi a publicaţiilor pe care le reprezintă", adică 1% din comentariile publicate pe cele 24 de pagini ale mass-media analizate. Ceea ce face din jurnalişti "a treia cea mai vizată profesie" de hărţuirea cibernetică, după bărbaţii şi femeile politician şi personalităţile publice (actori, moderatori tv...).

Emiţătorii acestor mesaje, dintre cei care îşi precizează sexul, sunt în mare parte bărbaţi (61,2%).