Guvernul austriac intenţionează să plătească mai puţin pentru copiii care trăiesc în străinătate. Astfel urmează să se economisească peste 100 milioane euro. În pofida îngrijorării manifestate de UE faţă de ajutoarele acordate copiilor care trăiesc în străinătate, Austria insistă asupra acestei măsuri. Guvernul conservator de dreapta a prezentat miercuri un proiect în acest sens. Ajutorul familial de care beneficiază părinţii copiilor care lucrează în Austria va fi raportat începând cu anul 2019 la cheltuielile valabile în ţările de origine ale fiecăruia, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

După cum a afirmat ministrul austriac al familiei Juliane Bogner-Strauss din Partidul Popular din Austria, „aceste sume urmează să fie folosite în favoarea copiilor din Austria”. Potrivit datelor din partea guvernului, aceste diminuări se vor repercuta în mod deosebit asupra familiilor ai căror copii trăiesc în Ungaria, România şi Bulgaria. Pe de altă parte copiilor din Elveţia sau Belgia li se va plăti pe viitor un ajutor mai substanţial.

În 2016 suma ajutorului familial în valoare de 273 milioane euro a ajuns la 130.000 de copii care trăiau în UE şi în Elveţia. Suma reprezintă şapte procente din ajutorul social din Austria. Comisia Europeană a anunţat că viitoarea lege va fi coroborată cu prevederile legislaţiei UE. Nu mai este permis ca angajaţii să fie discriminaţi pentru naţionalitatea lor, s-a precizat la Bruxelles.

Guvernul austriac alcătuit din conservatori şi populişti de dreapta este încrezător în privinţa adoptării proiectului. În opinia vicepreşedintelui FPÖ Norbert Hofer „ne aşteptăm ca propunerea noastră să fie aplicată”.