Premierul britanic, Theresa May, a înfruntat miercuri un nou puseu de tensiune în cadrul partidului său conservator, unde un grup de deputaţi a ameninţat s-o părăsească dacă nu renunţă la un proiect de acord vamal cu UE după Brexit, potrivit Rador, care citează Le Vif.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

Cei circa 60 de parlamentari conservatori, grupaţi în cadrul European Research Group (ERG), i-au trimis şefei lor un raport de 30 de pagini în care îşi prezintă detaliat opoziţia faţă de această opţiune care ar reduce, în opinia lor, marja de manevră a Regatului Unit după Brexit şi ar goli de sens decizia britanicilor de a ieşi din UE, relatează media britanice.

Primirea acestui document a avut loc atunci când Theresa May îşi reunea "cabinetul de război pentru Brexit" însărcinat să decidă orientările ce trebuie date negocierilor cu Bruxellesul şi a căror agendă este consacrată tocmai problemei vamale.

Theresa May repetă că ea vrea să părăsească uniunea vamală şi piaţa unică pentru a putea negocia liber cu propriii parteneri comerciali, în special cu Statele Unite şi cu ţările din Commonwealth. Dar cum UE reprezintă aproape jumătate din comerţul exterior britanic, ea studiază două posibilităţi pentru a limita impactul Brexit.

Una dintre ele ar fi tocmai o soluţie tehnologică destinată să păstreze fluiditatea schimburilor comerciale. Cealaltă, pe care ar prefera-o dna May, ar lua forma unui acord vamal prin care Regatul Unit ar aplica taxele vamale ale UE la frontiera sa pentru bunurile care îi tranzitează teritoriul şi le-ar plăti apoi UE, şi propriile tarife pentru bunurile destinate ţării proprii.

Această opţiune ar fi totuşi un casus belli pentru membrii ERG, care ar putea face o frondă în Parlament şi şi-ar putea retrage sprijinul pentru proiectul de lege guvernamental privind ieşirea din UE, paralizând astfel acţiunea executivului.

"Nu s-ar putea pune problema de ultimatum", a dat totuşi asigurări conservatorul Jacob Rees-Mogg, preşedintele grupului ERG, la BBC. Dar proiectul de acord vamal "n-ar merge" şi "ne-ar lăsa de facto în uniunea vamală (a UE) şi în piaţa unică", a estimat el. Afacerea ilustrează profunda divizare din partidul conservator în ce priveşte Brexit, între partizanii unei menţineri de relaţii strânse cu UE şi adepţii unei ieşiri fără concesii. Opoziţia laburistă profită pentru a denunţa "o nouă dovadă că Theresa May este ostaticul extremiştilor pro-Brexit din propriul partid", potrivit deputatului Paul Blomfield.