Miercuri, omul de știință de 104 de ani, David Goodall, și-a luat rămas bun de la casa sa din Australia și a plecat într-o călătorie pentru a-și încheia viața, potrivitBBC.

David GoodallFoto: YouTube

Ecolog și botanist, Davind Goodall nu suferă de o boală gravă, dar dorește să moară. Cheia deciziei sale, spune el, a fost diminuarea independenței.

"Regret foarte mult că am atins acea vârstă", a spus Dr. Goodall în ziua de naștere luna trecută, într-un interviu acordat Corporației Australian Broadcasting Corporation. "Nu sunt fericit, vreau să mor. Nu este neapărat ceva trist. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci."

Cererea celor care au murit asistați au fost aprobată de un stat australian anul trecut, în urmă unei dezbateri, însă eligibilitatea cere ca o persoană să fie bolnavă în stadiu terminal. În alte state este ilegal.

Doctorul Goodall spune că va călători într-o clinică din Elveția pentru a-și încheia în mod voluntar viața. Academicianul din Londra a trăit singur, într-un apartament mic din Perth, Australia de Vest, până acum câteva săptămâni. El a renunțat locul de muncă în 1979, dar a rămas foarte implicat în domeniul său de muncă. Printre realizările sale din ultimii ani, dr. Goodall a scris o serie de cărți care cuprinde 30 de volume cu titlul "Ecosistemele lumii" și a devenit membru al Ordinului Australiei pentru activitatea să științifică.

În călătoria, doctorul Goodall este însoțit de prietenul său, Carol O'Neill, un reprezentant al grupului de avocați pentru moarte asistată, Exit Internațional.

Sinuciderea asistată descrie orice act care ajută intenționat o altă persoană să se sinucidă, de exemplu, oferindu-le mijloacele necesare pentru a face acest lucru, cel mai frecvent prin prescrierea unui medicament letal. Această diferă de eutanasie, care este o intervenție terță parte pentru a pune capăt unei vieți pentru a ușura suferința, cum ar fi atunci când medicul administrează doză letală.