Parlamentarii republicani din statul Iowa au adoptat un proiect lege care interzice avortul odată ce a fost înregistrată prima bătaie de inimă a fătului, iar acesta a fost transmis guvernatorului pentru a fi transformat în lege, relateazăBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă va intra în vigoare, legea va interzice majoritatea avorturilor după șase săptămâni de sarcină, iar organizațiile pentru drepturile omului spun că va fi cea mai restrictivă lege privind avortul din SUA.

Criticii susțin că legea va face ca avortul să fie ilegal înainte ca majoritatea femeilor să își dea seama că sunt însărcinate.

Guvernatorul republican al statului Iowa, Kim Reynolds, nu a spus deocamdată dacă va semna proiectul de lege.

Reprezentantul republican Shannon Lundgren a declarat, săptămâna aceasta, presei locale că ea crede că proiectul de lege va deveni lege.

"Suntem în majoritate pentru un motiv și asta include avansarea cauzei pro-viață", a declarat Lundgren.

Anul trecut, republicanii din Iowa au interzis avorturile după 20 de săptămâni de sarcină.

"Suntem în viață când inimile noastre încep să bată și viața noastră se termină atunci când se oprește", a declarat Dawn Pettengil, un alt reprezentant republican din Iowa, pentru CBS News.

Reprezentantul democrat Beth Wessel-Kroeschell a spus că toate femeile ar trebuie să poată avea acces la servicii medicale reproductive, inclusiv avort, fără bariere politice și economice.

Alți democrați au numit proiectul de lege drept ”neconstituțional”